Primul tratament autorizat în SUA pentru o boală de piele provocată de un virus

Primul tratament autorizat în SUA pentru o boală de piele provocată de un virus
iulie 22 17:00 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 1 minut(e)

Molluscum contagiosum este o infecție virală provocată de un poxivirus, care se manifestă prin apariția unor proeminențe vizibile pe piele, În general, infecția se vindecă singură la persoane cu un sistem imunitar sănătos, dar la anumiți pacienți este nevoie de tratament. În Statele Unite, primul medicament pentru tratamentul acestei afecțiuni a fost autorizat săptămâna aceasta. 

Medicamentul, denumit Ycanth (substanța activă cantaridină), a fost dezvoltat de compania farmaceutică Verrica Pharmaceuticals și a fost autorizat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite pentru a fi administrat la pacienții adulți și la copiii cu vârsta de cel puțin 2 ani.

Decizia de autorizare a fost luată pe baza rezultatelor a două studii clinice, care au arătat că leziunile de pe piele au dispărut complet, după 12 săptămâni de la inițierea tratamentului, la circa jumătate dintre pacienții cu molluscum contagiosum. În grupul de control, care a primit placebo, procentul a fost mult mai scăzut.

Este primul medicament autorizat în SUA pentru tratamentul molluscum contagiosum, potrivit Reuters. Compania a anunțat că va începe comercializarea medicamentului pe piața din SUA în luna septembrie 2023.

Circa 6 milioane de persoane se infectează cu molluscum contagiosum în fiecare an doar în SUA, cei mai mulți fiind copii.

Până acum nu exista un medicament specific autorizat pentru această infecție, însă la pacienții care au nevoie de tratament se folosesc metode precum crioterapia, chiuretajul, terapia cu laser și terapia topică.