Primul vaccin pentru protejarea persoanelor în vârstă împotriva virusului sinciţial respirator, autorizat în UE

Primul vaccin pentru protejarea persoanelor în vârstă împotriva virusului sinciţial respirator, autorizat în UE

Virusul respirator sinciţial (VRS) provoacă simptome asemănătoare răcelii, însă poate fi fatal pentru copiii mici şi persoanele în vârstă. Numărul de cazuri de infecţie cu VRS a crescut sensibil începând din toamna trecută, virusul circulând alături de gripă şi Covid-19. Persoanele în vârstă din Uniunea Europeană vor avea un nou mijloc de protecţie împotriva VRS, un vaccin împotriva virusului fiind acum autorizat în blocul comunitar.

Comisia Europeană a dat undă verde unui vaccin împotriva virusului respirator sinciţial (VRS), care provoacă pneumonie şi poate fi fatal persoanelor cele mai vulnerabile cu vârsta de peste 65 de ani şi pacienţilor cu boli pulmonare, cardiovasculare sau diabet.

Un mijloc de protecţie împotriva infecţiei cu VRS este important, deoarece virusul provoacă anual circa 250.000 de spitalizări şi 17.000 de decese în Europa, potrivit  Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

Vaccinul Arexvy (RSVPreF3) a fost dezvoltat de grupul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) şi conţine o glicoproteină stabilizată de pe suprafaţa virusului. Proteina este esenţială pentru VRS pentru a infecta un organism şi reprezintă principala ţintă pentru anticorpii produşi pentru a combate infecţia.

Serul conţine şi un adjuvant, o substanţă menită să întărească răspunsul imun la vaccin. Astfel, atunci când o persoană este vaccinată, sistemul imun generează anticorpi specifici şi limfocite T care vor preveni infecţia cu VRS.

Noul vaccin a intrat în procedura de evaluare rapidă a EMA deoarece prevenirea infecţiei cu VRS la persoanele în vârstă a fost considerată o problemă de sănătate publică prioritară.

EMA a dat un aviz favorabil în aprilie, însă decizia finală a Comisiei Europene era încă aşteptată.

Vaccinul împotriva VRS al GSK este indicat pentru utilizarea la persoanele de peste 60 de ani, se precizează într-un comunicat al companiei publicat miercuri.

UE calcă astfel pe urmele Statelor Unite, care au aprobat luna trecută punerea pe piaţă a acestui vaccin, cu o indicaţie tot pentru persoanele în vârstă.

„Este pentru prima dată când un vaccin împotriva VRS primeşte autorizaţia de punere pe piaţă în Europa", notează GSK, iar vaccinările vor începe înainte de toamnă.

viewscnt