Vaccinul pentru Covid-19 dezvoltat de grupurile farmaceutice Sanofi şi GlaxoSmithKline (GSK) a declanşat un răspuns imunitar considerat insuficient la persoanele în vârstă în studiile clinice de fază finală şi urmează să fie testat în studii suplimentare, ceea ce generează întârzieri semnificative.
Cele două companii au anunţat vineri că vor demara un alt studiu clinic în luna februarie 2021 şi speră să dezvolte un vaccin mai eficace până la finalul anului viitor - o lovitură serioasă în eforturile de a combate pandemia de Covid-19.
Potrivit anunţului, rezultatele studiului clinic au arătat un răspuns imunitar puternic, similar celui observat la pacienţii care s-au vindecat de Covid-19, la voluntarii cu vârsta între 18 şi 49 de ani incluşi în studiul clinic, dar un răspuns insuficient la persoanele cu vârsta de cel puţin 50 de ani din cauza unei concentraţii insuficiente de antigen.
"Cu acest tip de vaccin, rezultatul nu este o surpriză, deoarece ştim că este nevoie de mai mult antigen la pacienţii în vîrstă. Însă în fazele I şi II ale studiilor clinice se testează toleranţa şi nu se pot folosit doze ridicate", a afirmat Jean-Daniel Lelievre, şeful departamentului de boli infecţioase din cadrul Spitalului Henri-Mondor din Creteil, Franţa, citat de Reuters.
Anunţul vine într-un moment în care un vaccin - cel dezvoltat de Prizer şi BioNTech, ce foloseşte o tehnologie diferită - a fost deja aprobat în Marea Britanie, care a demarat o campanie de vaccinare, şi urmează să fie autorizat în Statele Unite, după ce a primit recomandare pozitivă de la o comisie de experţi independenţi.
Sanofi este unul dintre liderii mondiali în domeniul vaccinurilor şi lucrează în prezent la dezvoltarea a două vaccinuri pentru coronavirusul SARS-CoV-2.
Vaccinul care a înregistrat problemele în studiile clinice, dezvoltat în colaborare cu GSK, foloseşte un adjuvant al grupului britanic pentru a-i creşte eficacitatea – este vorba de un vaccin recombinant.
Al doilea vaccin este dezvoltat în colaborare cu compania americană Translate Bio şi se bazează pe o tehnologie diferită, cunoscută sub denumirea mARN – similară celei folosite de Moderna.
Primul vaccin va intra în studii clinice în septembrie, în timp ce al doilea spre sfârşitul acestui an, potrivit estimărilor Sanofi.