Prof. dr. Liana Gheorghe: Hepatoprotectoarele îşi găsesc loc în afecţiunile blânde ale ficatului

Prof. dr. Liana Gheorghe: Hepatoprotectoarele îşi găsesc loc în afecţiunile blânde ale ficatului

Ficatul gras non-alcoolic, steatoza hepatică sunt afecţiuni din ce în ce mai frecvent întâlnite în practica de zi cu zi a medicilor grastroenterologi. Aceste boli netratate evoluează către ciroză, către cancer hepatic. ,,Hepatoprotectoarele îşi găsesc loc în afecţiunile blânde, care nu au terapii specifice dedicate”, a declarat în cadrul celei de-a doua ediţii a dezbaterii Hepatitis 360 prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie şi hepatologie la UMF ,,Carol Davila” şi la Institutul Clinic Fundeni, referindu-se la terapia cu hepatoprotectoare.

La evenimentul organizat de redacţia 360medical.ro s-a vorbit despre accesul pacienţilor cu hepatitele virale din România la diagnosticare şi tratament, despre felul în care programele de screening care se derulează în acest moment în ţara noastră reuşesc să depisteze mai mulţi români cu hepatite, dar şi despre utilizarea hepatoprotectoarelor la pacienţii cu steatoză simplă, cu ficat gras nonprogresiv, fără steatohepatită, fără fibroză, acolo unde intră alte terapii în discuţie.

,,Le administrăm întotdeauna la subiecţii care fac terapii cu statine, cu antifungice, cu diverşi alţi compuşi care sunt creditaţi a determina injurie hepatică pentru că într-adevăr ele sunt hepatoprotectoare, sunt imunomodulatoare, sunt antioxidante, sunt proregenerative şi antifibrotice şi pot ajuta în aceste terapii concomitente. Dar nu există niciun fel de specificitate, nu vă faceţi un pilon terapeutic din terapia cu hepatoprotectoare, şi de asemenea când le folosiţi uitaţi-vă la formulele brevetate, formulele care au studii, date ştiinţifice în spate şi care să documenteze toate aceste efecte”, a atras atenţia prof. dr. Liana Gheorghe.

Despre evoluţia hepatitelor virale atunci când viremia a ajuns la un nivel nedetectabil şi despre cazurile cu fibroză ireversibilă sau cu evoluţie spre adenocarcinom a detaliat mai multe în cadrul dezbaterii dr. Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie şi specialist în gastroenterologie, coordonator naţional grupul Gastro SNMF.

Puteţi urmări de la aceeaşi dezbatere şi

[VIDEO] Prof. dr. Victoria Aramă: Salvezi pacientul dintr-o boală gravă, oncologică şi decedează din cauza unei reactivări a unui virus hepatitic care ar fi putut să fie evitată

Prof. dr. Victoria Aramă, infecţionist la Institutul Matei Balş: Nu mai avem locuri în secţiile COVID. Retransformăm secţiile non COVID în secţii COVID

viewscnt