Prof. universitar dr. Mihai Ioana, unul dintre geneticienii renumiţi ai României, coordonatorul Centrului Regional de Genetică Medicală Dolj, fost prodecan al Facultăţii de Medicină, apoi prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, având în coordonare prorectoratul cu cercetarea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, s-a stins din viaţă, după o luptă acerbă cu o boală necruţătoare. Trupul neînsufleţit este depus la Biserica Madona Dudu din Craiova, iar slujba de înmormântarea va avea loc vineri, 20 ianuarie 2023 ora 11 la aceeaşi biserică.
Colegii universitari care vor să-şi ia rămas bun de la prof.dr. Mihai Ioana o pot face vineri, orele 12, în holul central al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova (UMF), corp A. Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova au dat vestea tristă, transmiţând condoleanţe familiei greu încercate în aceste clipe!
„Comunitatea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova deplânge trecerea în nefiinţă, pe 17 ianuarie 2023, a prof. univ. dr. MIHAI IOANA, profesor, cercetător, coleg şi prieten de neînlocuit. Cariera sa a însemnat o excepţională activitate dedicată catedrei, dar şi cercetării ştiinţifice în genetica medicală, domeniu cu care s-a identificat şi în care a excelat.
Coordonator al Laboratorului de Genomică umană al UMF Craiova (din 2007), al Centrului Regional de Genetică Medicală Dolj, s-a dovedit un adevărat spirit vizionar şi reformator, un profesor exigent cu sine şi generos cu toţi din jurul său.
Prof. univ. dr. MIHAI IOANA şi-a asumat şi responsabilităţi administrative academice. Rămâne un exemplu, un reper prin tot ceea ce a construit, prin deosebitul spirit colegial pe care l-a cultivat în întreaga sa existenţă!”, au transmis reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova.
Implicat în cauzele pacienţilor cu boli rare, pentru care a militat de-a lungul vremii, profesorul va rămâne în inimile multor români ca medicul şi omul cu suflet de aur!
,,O veste tristă pentru lumea medicală, dar şi pentru noi toţi cei care colaboram în domeniul bolilor genetice şi rare, pentru pacienţi şi familiile acestora! Prof. Dr. Mihai Ioana a pierdut lupta cu boala! A fost un specialist important pentru România dar, mai ales, a fost un om de echipă, dedicat celor din jur! Drum lin către cer şi Dumnezeu să -l odihnească în pace!”, a postat Dorica Dan, preşedintele Alianţei Naţionale pentru Bolile Rare pe pagina de socializare a UMF Craiova.
Sute de mesaje de adio sunt scrise de pacienţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, dar şi de medici, studenţi ai prof. Mihai Ioana. Redăm câteva dintre ele:
,,Este o mare tristeţe astăzi în Genetica românească! Am pierdut un profesionist, un coleg, un mare OM, un conducător. Condoleanţe familiei şi echipei de la Craiova. Suntem alături de voi în această grea pierdere şi împreună vom încerca să înfăptuim planurile pe care le gândeam cu Mihai pentru Genetica din România şi pentru bolile rare... Drum bun printre îngeri, Mihai! Vei rămâne veşnic în inimile noastre!”, a scris prof. dr. Maria Puiu, medic genetician.
,,Dumnezeu să-l odihnească în Pace şi Lumină! A fost o onoare şi o binecuvântare să-l avem alături. O pierdere uriaşă pentru toţi!” a postat Asociaţia Parent Project România.
,,Regret nespus trecerea într-o altă dimensiune a unuia dintre colegii deosebiţi, colaborator de excepţie! Sincere condoleanţe familiei!”, a transmis prof. dr. Maria Moţa, medic diabetolog.
Prof. Mihai Ioana nu a fost nepăsător la situaţia României cu privire la numărul medicilor geneticieni, în condiţiile în care există un medic genetician la aproape 2 milioane de persoane, şi l-a consiliat pe ministrul Sănătăţii cu privire la rezolvarea acestei probleme.
,,Nu ştiu dacă neapărat trebuie să avem chiar o strategie în ceea ce priveşte fiecare specialitate medicală. Strategia trebuie să fie în domeniul resurselor umane. Eu am privilegiul să am consilier unul dintre cei mai cunoscuţi geneticieni din România, pe domnul profesor Mihai Ioana, şi cu dânsul am pus la punct câteva elemente legate de dezvoltarea acestei specialităţi”, a afirmat în urmă cu două luni, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la conferinţa „Bolile rare în strategiile şi programele naţionale de sănătate”, organizată de Alianţa Naţională pentru Boli Rare România (ANBRaRo) în cadrul proiectului european pentru dezvoltarea planurilor naţionale pentru boli rare – EUROPLAN (European Project for Rare Diseases National Plans Development).