Bolile cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecţia cu SARS-CoV-2. În prezent, între 10 şi 12% dintre infecţiile cu coronavirus sunt asociate cu boli cardiovasculare. Mai mult, orice patologie cardiovasculară se poate decompensa în urma infecţiei cu SARS-CoV-2, atrage atenţia Societatea Română de Cardiologie (SRC). În opinia prof. univ. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele SRC, esre necesar ca pacienţii cu boli cardiovasculare să fie testaţi obligatoriu pentru Covid-19 la internarea în spital.
În momentul de faţă camerele de gardă ale spitalelor se confruntă cu o avalanşă de cazuri cardiovasculare, cele mai multe dintre ele cu evoluţie complicată, spun mediciii cardiologi.
,,În ultima vreme, din cauza temerii populaţiei de a fi infectată în spital, datorită faptului că s-au redus foarte mult aşa zisele internări elective (s-au internat în special urgenţele), a existat o reducere a numărului de pacienţi cu patologie cardiovasculară care s-a adresat spitalelor din România. A fost o cerinţă obligatorie şi o recomandare imperioasă a Societăţii Române de Cardiologie către medici, către pacienţi ca să nu întârzie prezentarea la medic fiindcă orice întârziere poate determina consecinţe extrem de grave din punct de vedere al patologiei pacienţilor şi a vieţii pacienţilor. Lucrurile s-au remediat în ultimele zile. Odată ce s-a terminat starea de urgenţă şi s-a trecut la starea de alertă, dintr-o dată tot sistemul medical se redirecţionează de la pacienţii care reprezentau urgenţe spre pacienţii care reprezintă urgenţe amânate sau pacienţi cronici”, a precizat prof.univ. dr. Dragoş Vinereanu.
Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, în cadrul dezbaterii online ,,Hipertensiunea arterială, nevoi si acţiuni pentru starea de sănătate a populaţiei”, organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale. În perioada stării de urgenţă, în spitalele publice şi private de cardiologie din ţară, rata internărilor a scăzut sub 30%, una din explicaţii fiind pandemia COVID-19.
,,Mai toate centrele mari de cardiologie intervenţională din Europa şi din Statele Unite au relatat o reducere cu până la 40% a numărului de pacienţi care s-a prezentat cu această patologie.
Recomandările Societăţii Europene de Hipertensiune şi a Societăţii Europene de Cardiologie de a utiliza într-o măsură mult mai mare autodeterminarea tensiunii arteriale la domiciliu ne-au ajutat să folosim telemedicina şi să le oferim pacienţilor noştri recomandări privind modularea tratamentului şi eventuale modificări sau măsuri care ar trebui luate”, a spus prof. dr. Doina Dimulescu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.
Medicul a subliniat că fenomenul reducerii prezentării pacienţilor către spital s-a remarcat în primul rând cu privire la infarctul miocardic acut, dar în opinia sa lucrurile se vor schimba în următoarea perioadă.
,,Acum la camerele de gardă din spital şi la cabinete este o avalanşă de cazuri cu care nu am putut lua legătura, de pacienţi cu evoluţie complicată, care au comorbidităţi şi care stând acasă au avut ceva mai multe complicaţii. Vom vedea la sfârşitul anului în ce măsură aceste întârzieri de prezentare şi pierderi de momente de intervenţie terapeutică se vor traduce în creşteri de mortalitate”, a afirmat prof. dr. Doina Dimulescu.
În România, mortalitatea prin boli cardiovasculare, de 3 ori mai mare decât cea provocată de cancer
Preşedintele SRC susţine că între 10 şi 12% dintre infecţiile cu SarsCov2 se datorează bolilor cardiovasculare, hipertensiunea arterială reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori de risc, în timp ce cancerul este implicat în doar 6% dintre aceste cazuri. Bolile cardiovasculare reprezintă principala complicaţie a infecţiilor Covid-19, răspunzând de 70% dintre comorbidităţile prin care pacienţii Covid-19 decedează. În condiţia specială generată de infecţia cu SarsCov2, Societatea Română de Cardiologie solicită Ministerului Sănătăţii ca bolile cardiovasculare să fie incluse pe lista patologiilor care trebuie testate pentru COVID-19 la internarea pacienţilor în spital.
,,Noi am făcut un demers către Direcţia de Sănătate Publică şi către Ministerul Sănătăţii în aşa fel încât să fim incluşi pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testate la internarea în spital şi să avem finanţare corespunzătoare în acest sens. Deocamdată nu suntem pe această listă”, a atras atenţia prof. dr. Dragoş Vinereanu, în cadrul dezbaterii organizate de Societatea Română de Cardiologie, pe care 360medical.ro a transmis-o live pe pagina de facebook.