Prof. univ. dr. Gabriela Radulian: Cel mai important lucru este să realizăm educația pacientului cu neuropatie diabetică; întreruperea medicației generează un risc crescut de amputație

Prof. univ. dr. Gabriela Radulian: Cel mai important lucru este să realizăm educația pacientului cu neuropatie diabetică; întreruperea medicației generează un risc crescut de amputație
iunie 23 18:40 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Cel mai important lucru este să realizăm educația pacientului cu neuropatie diabetică, deoarece întreruperea medicației generează un risc crescut de amputație, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică, în cadrul emisiunii 360MEDICAL, difuzată duminică la B1 TV. 

Diabetul zaharat este o boală foarte răspândită la nivel mondial. Doar în România, peste unul din 10 locuitori suferă de această boală. Pacienții cu această afecțiune au riscuri ridicate de a dezvolta diverse complicații, care pot pune în pericol diferite organe și funcții ale organismului. Una dintre cele mai frecvente complicații este neuropatia diabetică.

“Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație prezentă la persoanele cu diabet zaharat. Afectează 2 din 3 pacienți diagnosticați cu diabet. De cele mai multe ori, consecința neuropatiei diabetice este așa-numita patologie reprezentată de piciorul diabetic”, a afirmat prof. Radulian.

“Evoluția piciorului diabetic netratat se asociază cu un risc mare de apariție a ulcerațiilor, a suprainfecției, a gangrenei și, implicit, apare riscul de amputație”, a completat medicul.

Această complicație apare de multe ori timpuriu, încă din primii ani de boală. De altfel, mulți pacienți cu diabet zaharat dezvoltă o formă sau alta de neuropatie, de la asimptomatică la dureroasă.

Tocmai de aceea, specialiștii vorbesc de importanța unei abordări multidusciplinare a pacienților cu această afecțiune, care implică mai multe specialități medicale: medic de familie, medic diabetolog, podiatru, neurolog, radiolog intervenționist, chirurg vascular și chirurg (în cazul unei amputații).

În perioada pandemiei, din cauza lipsei de acces la servicii medicale sau a fricii de a le accesa, numărul de consultații pentru pacienții cu această patologie s-a redus, ceea ce a dus, de multe ori, la agravarea situației.

“Cel mai important lucru este să realizăm educația pacientului în ceea ce privește îngrijirea piciorului. Chiar dacă vorbim despre pandemie, controlul metabolic este esențial, nu trebuie întreruptă medicația pentru diabetul zaharat”, a menționat prof. Radulian.

“Pe de altă parte, nu trebuie întrerupă medicația pentru neuropatia diabetică, pentru că astfel de modificări generează un risc crescut de amputație”, a adăugat medicul.

Simptomele neuropatiei diabetice diferă de multe ori de la un pacient la altul, ceea ce poate întârzia diagnosticul.

La pacienții diagnosticați cu diabet, specialiștii subliniază importanța prevenției, pentru a evita apariția complicațiilor afecțiunii.

“Este foarte important diagnosticul cât mai precoce al neuropatiei diabetice, controlul glicemiei, pentru a nu determina o evoluție nefavorabilă și, evident, tratamentul neuropatiei, care înseamnă tratament etiopatogenic în care utilizăm în principal acidul alfa lipoic și benfotiamina. În condițiile existenței durerii neuropate, care de cele mai multe ori afectează profund calitatea vieții pacienților, este nevoie și de tratament simptomatic”, a mai explicat prof. Gabriela Radulian.

Puteți urmări înregistrarea integrală a emisiunii în link-ul de mai jos:

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu