Prof. Univ. Dr. Johannes Drach (Spitalul Privat Confraternität din Viena): Nu există un singur diagnostic de cancer, aproape că există o boală unică la fiecare pacient în parte

Prof. Univ. Dr. Johannes Drach (Spitalul Privat Confraternität din Viena): Nu există un singur diagnostic de cancer, aproape că există o boală unică la fiecare pacient în parte
iunie 23 10:17 2021 Timp citire articol: 9 minut(e)

Experiența ultimelor decenii a demonstrat că nu există un singur diagnostic de cancer, deoarece sunt multe subtipuri ale bolii și “aproape că există o boală unică la fiecare pacient în parte”, a declarat Prof. Univ. Dr. Johannes Drach, director medical al Spitalului Privat Confraternität din Viena, care aparţine de grupul PremiQaMed, în cadrul unui webinar găzduit de 360medical.ro.

Profesorul a vorbit despre condițiile de diagnostic și de tratament pentru afecțiunile oncologice la spitale de top din Austria, în special la cele din cadrul PremiQaMed Group.

“În urmă cu câțiva ani ne-am concentrat pe profilul medical al spitalului și am stabilit mai multe domenii medicale principale, pentru care colaborăm cu diverși specialiști. Una dintre aceste specializări este oncologia. Însă nu este vorba numai de oncologia medicală, ci și de diversele aspecte chirurgicale implicate, precum colaborarea cu medicii specialiști din diferite domenii ale chirurgiei oncologice” a explicat prof. Drach.

“În plus, oferim specializări în domeniul cardiologiei și a altor disicpline chirurgicale, precum ortopedia și urologia.  În ultimul an ne-am concentrat și pe renovarea camerelor și a clădirii, pentru a oferi servicii medicale optimale pacienților care se tratează în spitalul nostru”, a completat medicul.

Un subiect important este medicina personalizată, care presupune atât diagnosticul personalizat – cu instrumente precum biologia moleculară -, cât și identificarea celor mai bune opțiuni de tratament pentru un anumit pacient, în funcție de specificul și stadiul afecțiunii.

“Ceea ce am învățat în ultimul deceniu, as spune, este faptul că nu există un singur diagnostic de cancer, chiar și atunci când ne referim la cancerul unui anumit organ. Există multe subtipuri ale bolii și aproape că există o boală unică la fiecare pacient în parte, fiind atâtea caracteristici specifice și individuale care trebuie luate în considerare pentru diagnosticare și tratament”, a menționat prof. Drach.

Profesorul a subliniat importanța instrumentelor de diagnosticare personalizată, în special patologia și biologia moleculară.

„Astfel, putem defini care sunt caracteristicile specifice ale bolii fiecărui pacient în parte. Iar acest aspect nu este important numai dintr-un punct de vedere științific, ci este foarte important și pentru deciziile terapeutice, deoarece în ziua de astăzi dispunem de medicamente țintite. Așadar, aceste medicamente sunt direcționate asupra unor factori foarte specifici ai celulei tumorale, prezente la pacientul în cauză”, a arătat prof. Johannes Drach.

În trecut, în cazul afecțiunilor oncologice s-a folosit în principal chimioterapia, care nu este, însă, un tratament foarte precis. Chimioterapia acționează împotriva celulelor canceroase în creștere, împotriva celulelor care și-au schimbat modelul de creștere și diferențiere, însă nu este o abordare foarte precisă.

“Acum știm că celulele canceroase au caracteristici individuale, de exemplu, unii receptori de pe suprafața lor sau din interiorul celulelor, aceste caracteristici individuale sunt importante pentru metabolismul celular. Iar aceste caracteristici pot fi diferite între pacienții A, B, C sau D, chiar dacă este vorba despre același diagnostic, la același organ. Când cunoaștem aceste caracteristici, la fiecare pacient în parte, putem spune că medicamentul A este bun pentru pacientul A, însă nu este aplicabil la pacientul B. Astfel putem defini cu exactitate care este cel mai optim tratament pentru fiecare pacient individual”, a explicat profesorul.

Prof. Drach va vorbi și despre noile medicamente care permit o tolerare mai ușoară a chimioterapiei de către pacienți, despre ultimele tendințe în ceea ce privește chirurgia oncologică, dar și despre condițiile oferite pacienților aflați în tratament.

Sistemul medical din Austria are un avantaj important legat de accesul rapid la cele mai noi medicamente aprobate fie centralizat, la nivelul UE, cât și la nivel național, ceea ce oferă pacienților tratați în această țară opțiuni noi de tratament într-un termen scurt.

“Cred că există mai multe motive, care ne pun într-o poziție foarte norocoasă, cu privire la tratamentele oncologice. În primul rând este vorba de abordarea interdisciplinară. Deci, colaborarea foarte strânsă a diferitelor specializări medicale implicate, în principal, terapia medicamentoasă, chirurgia și radioterapia; pentru a găsi cel mai adecvat tratament, individualizat pe fiecare caz în parte”, a spus prof. Drach.

“Al doilea motiv este că,  în Austria, ne aflăm în poziția norocoasă de a obține, de regulă, acces foarte rapid la medicamente și, mai ales, la medicamente noi.  În ultimii ani a avut loc o evoluție semnificativă și au fost dezvoltate multe medicamente noi, pentru tratamentul cancerului. Iar accesul la aceste medicamente este esențial pentru a îmbunătăți tratamentele oncologice. Al treilea motiv, unul pe care se pune un accent deosebit în Austria, este eficiența și timpul scurt de așteptare pentru pacienți. Așadar, când avem un pacient care a fost recent”, a adăugat profesorul.

Directorul medical al Spitalului Privat Confraternität a vorbit și despre pacienți din România tratați în clinica sa.

“Desigur, îmi aduc foarte bine aminte de multe cazuri din România. Pot să vă împărtășesc un caz de limfom Hodgkin. Această boală afectează pacienți tineri. O pacientă tânără a venit pentru a doua sau chiar a treia opinie medicală, suferind de o recidivă și fără o perspectivă de o terapie eficientă. În astfel de cazuri suntem într-o poziție norocoasă că avem acces la medicamente noi și am putut astfel să îi oferim acestei paciente o formă foarte specifică de imunoterapie. Astfel s-a realizat o îmbunătățire în câteva săptămâni. Simptomele au scăzut, febra a scăzut, condiția generală s-a îmbunătățit și situația pacientei s-a îmbunătățit constant, cu fiecare ciclu de tratament.  Vorbim de o remisie continuă de peste 3 ani încoace. Astfel de cazuri te marchează și îmi amintesc de ele când îmi este adresată o astfel de întrebare. Astfel de cazuri sunt foarte impresionante și ne bucură și încântă pe toți din spital”, a povestit prof. Drach.

RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRI

Premiqamed a transmis și răspunsuri la întrebările unor persoane din România interesate de tratamentele oferite în Austria.

  1. În ce condiții poate merge o persoană din România la tratament în Austria? Este suficientă dovada de vaccinare, este nevoie de test PCR sau trebuie să stea în carantină?

Toate informatiile actualizate, cu privire la conditiile de calatorie spre Austria in perioada aceasta, sunt prezente in limba romana pe website-ul nostru https://www.premiqamed.ro/ro/informatii-pentru-pacienti/coronavirus.

Momentan pentru calatoria spre Austria este necesara o dovada de vaccinare sau un test PCR negativ, care nu are voie sa fie mai vechi de 72 de ore la intrarea pe teritoriul Austriei. Pe baza acestor documente nu este necesara carantina.

Pentru efectuarea investigatiilor medicale in spitalele noastre in regim ambulant, in afara de consultatiile cu medicii specialisti, este necesar un test antigen care nu are voie sa fie mai vechi de 48 de ore. Pentru investigatii si tratamente in regim de spitalizare este necesar un test PCR negativ, care nu are voie sa fie mai vechi de 48 de ore la spitalizare.

  1. Am un diagnostic de cancer mamar triplu negativ pus în România și aș dori o a doua opinie medicală de la o clinică din Austria plus să aflu ce opțiuni de tratament am comparativ cu România. Cum pot face acest lucru?

Departamentul nostru international, vorbitor de limba romana, va sta la dispozitie cu prelucrarea cererilor medicale, inclusiv cu optiunile pentru o a doua opinie medicala la distanta. Va rugam sa va adresati direct catre departamentul nostru international la datele de contact de mai jos, iar personalul nostru va va indruma in toate aspectele organizatorice si administrative.

A doua opinie medicala la distanta se emite pe baza evaluarii rapoartelor medicale traduse in limba germana sau engleza, aferente diagnosticului emis; si se primeste sub forma unei scrisori medicale in limba engleza care contine evaluarea si recomandarile medicale aferente.

Date de contact ale departamentului nostru international (personal vorbitor de limba romana):

E-mail: international@premiqamed.at

Telefon: +43 1 360 66 7500

Formular de contact online: https://www.premiqamed.ro/ro/contact

  1. O rudă apropiată este diagnosticată cu cancer de pancreas și nu prea există opțiuni de tratament în România, medicii o trimit la paleație. Am vrea să o ducem la un consult la clinica Premiqamed pentru second opinion și pentru eventuale opțiuni de tratament. Cum ar trebui să procedăm?

Departamentul nostru international, vorbitor de limba romana, va sta la dispozitie cu prelucrarea cererilor medicale, inclusiv cu optiunile pentru o a doua opinie medicala la distanta.

Va rugam sa va adresati direct catre departamentul nostru international la datele de contact de mai jos, iar personalul nostru va va indruma in toate aspectele organizatorice si administrative, pentru obtinerea unui second opinion.

  1. La clinicile Premiqamed se efectuează brahiterapie pentru cancer de col uterin?

Pentru tratamentul carcinoamelor cervicale, oferim in Spitalul Privat Confraternität o diagnosticare completa, indepartarea chirurgicala a tumorii si terapia aferenta. Ca în toate cazurile oncologice, colaborarea interdisciplinară a medicilor specialisti este cruciala.

Brahiterapia este o formă specială de radioterapie. Nu efectuam radioterapia intern, dar lucrăm cu cele mai bune institute din acest domeniu și oferim radioterapie, precum și brahiterapie, în colaborare cu acestea. Pacientii primesc astfel toate tratamentele necesare dintr-o singură sursă.

  1. Ce opțiuni sunt pentru cancer pulmonar stadiul 3? Se mai poate realiza operație chirurgicală sau doar chimioterapie sau alt tratament?

Tratamentul cancerului pulmonar în stadiul 3 depinde foarte mult de cazul individual si necesita o colaborare foarte stransa intre chirurgie, oncologie și radioterapie, pentru a coordona cu precizie toate cele trei opțiuni. În funcție de cat de afectati sunt ganglionii limfatici, procedura trebuie clarificată cu precizie, deoarece cazurile clinice sunt foarte diferite. În timp ce chirurgia laparoscopică este adesea posibilă in cazul focarelor mai mici, in cazul cancerului pulmonar in stadiul 3 trebuie adesea indepartat un intreg lob pulmonar.

Chimioterapia de inductie este, de asemenea, adesea administrata – adica mai intai tumora este redusa in dimensiune și apoi tesutul afectat este îndepartat chirurgical.

In terapia medicamentoasa, avem acum la dispozitie mai multe opțiuni si mult mai bune decat in urma cu 10 ani – prin imunoterapie, chimioterapii moderne și noi terapii tintite. Prin urmare, in ziua de astazi putem obtine rezultate mult mai bune ale tratamentului administrat.

  1. Cum pot afla ce opțiuni de tratament am în Austria, trebuie să merg neapărat la control la Viena?

Nu trebuie neaparat sa veniti in Austria pentru astfel de cazuri. Va puteam oferi o a doua opinie medicala la distanta, inclusiv recomandarile terapeutice, pe baza evaluarii rapoartelor medicale traduse, aferente diagnosticului emis.

Departamentul nostru international, vorbitor de limba romana, va sta la dispozitie cu prelucrarea cererilor medicale, inclusiv cu optiunile pentru o a doua opinie medicala la distanta.

Va rugam sa va adresati direct catre departamentul nostru international la datele de contact de mai jos, iar personalul nostru va va indruma in toate aspectele organizatorice si administrative, pentru obtinerea unui second opinion.

Date de contact ale departamentului international al spitalelor noastre (personal vorbitor de limba romana):

E-mail: international@premiqamed.at

Telefon: +43 1 360 66 7500

Formular de contact online: https://www.premiqamed.ro/ro/contact

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu