Prof. univ. dr. Liliana Tuță, despre cum s-a adaptat sistemul de dializă din România pe perioada pandemiei

Prof. univ. dr. Liliana Tuță, despre cum s-a adaptat sistemul de dializă din România pe perioada pandemiei
iunie 20 15:13 2020 Timp citire articol: 3 minut(e)

Președintele comisiei de nefrologie din cadrul Ministerului Sănătății, prof. univ. dr. Ana Liliana Tuță, a explicat, într-o conferință, afirmat cum s-au adaptat centrele de dializă din țară după debutul pandemiei și măsurile luate pentru a asigura continuarea tratamentului și siguranța pacienților. Potrivit specialistului, centrel de dializă private au avut cheltuieli suplimentare generate de pandemie, care ar trebui decontate de către stat.

Astfel, nefrologii din țară s-au autosesizat de la începutul lunii martie, pe baza informațiilor din țări în care epidemia lua amploare, precum Italia sau China. Pe baza informațiilor existente la acel moment, comisia de nefrologie a înaintat o procedură Ministerului Sănătății în 20 martie, care a fost apoi actualizată și publicată în 29 martie.

Primele provocări au fost de natură organizatorică și logistică, în condițiile în care centrele de dializă nu erau proiectate ca să facă față unei astfel de situații de pandemie.

“Aceste centre de dializă, în momentul în care au fost realizate, au niște spații în care pacientul (stă) în momentul în care vine la dializă, dar aici trebuia un spațiu în care să îi și triezi. Nu toate centrele aveau aceste spații, pentru că nu erau condiții obligatorii. Epidemia asta a schimbat și va schimba multe în lume, inclusiv la dializă”, a afirmat prof. univ. dr. Liliana Tuță.

De asemenea, a fost nevoie de introducerea unor noi reguli de dezinfecție și de luarea în considerare a dificultății transportului pacienților către centele de dializă. În plus, pentru pacienții infectați cu coronavirus au fost organizate ture speciale, pentru a limita riscul de transmitere a infecției.

“Am zis ca, la pacienții la care se poate, dializele să fie făcute cu 15 minute mai reduse, poate chiar cu 30 de minute, ca să poți să faci dezinfecție în secție” a precizat prof. univ. dr. Tuță.

Centrele de dializă, care sunt în mare parte private, au fost nevoite să suporte aceste costuri suplimentare generate de pandemie, deși  tariful de decontare a rămas la același nivel.

”La dializă putem spune că este un parteneriat public-privat de succes. Avem în România și centre publice, care sunt, în general, în spitalele municipale și județene, dar majoritatea cazurilor se tratează în centrele de dializă private. Cei din privat au investit foarte mult și asigură condiții foarte bune, fără ca pacientul să plătească”, a explicat președintele comisiei de nefrologie din cadrul Ministerului Sănătății.

În perioada pandemiei, centrele de dializă private au fost nevoite să facă cheltuieli suplimentare în special cu dezinfectanții, transportul și echipamentele de protecție.

„Cei din centrele private au făcut o solicitare pentru acoperirea cheltuielilor, tocmai în vederea menținerii acestui parteneriat public-privat. Ei au dreptate, au făcut cheltuieli suplimentare în această perioadă. Dar noi, comisia, nu putem lua decizia financiară, este la latitudinea Ministerului Sănătății și a CNAS”, a mai spus prof. univ. dr. Tuță.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu