Prof. univ. dr. Veronica Popescu: Recomandăm pacienților cu scleroză multiplă să se vaccineze nu doar împotriva Covid-19, ci și a altor infecții

Prof. univ. dr. Veronica Popescu: Recomandăm pacienților cu scleroză multiplă să se vaccineze nu doar împotriva Covid-19, ci și a altor infecții
noiembrie 25 10:06 2021 Timp citire articol: 5 minut(e)

Medicii care se ocupă de pacienții cu scleroză multiplă le recomandă acestora să se vaccineze atât împotriva Covid-19, cât și a altor infecții, deoarece infecțiile pot agrava simptomele afecțiunii, a afirmat prof. univ. dr. Veronica Popescu, medic neurolog specializat în scleroza multiplă la Centrul Universitar de Scleroză Multiplă Pelt-Hasselt, Belgia, în cadrul emisiunii 360MEDICAL, difuzată duminică la B1 TV.

“Noi recomandăm pentru persoanele cu scleroză multiplă să se vaccineze nu doar contra Covid-19, ci și a altor infecții, de exemplu contra gripei. De ce? Pentru că persoanele cu scleroză multiplă, în caz că dezvoltă o infecție, vor avea mult mai mult de suferit decât altcineva”, a afirmat prof. Veronica Popescu.

“În momentul în care o persoană cu scleroză multiplă are o infecție, de orice tip, simptomele deja existente sau simptomele mai vechi de scleroză multiplă pot să reapară sau se pot agrava. Atunci ne trezim în fața unei duble probleme, legată nu doar de Covid-19, ci și de scleroza multiplă, care se agravează temporar”, a completat medicul.

De altfel, în Belgia și în alte state, pacienții cu scleroză multiplă au fost incluși în categoria considerată la risc și au avut prioritate la vaccinarea împotriva Covid-19. De asemenea, majoritatea pacienților cu SM au primit și a treia doză de vaccin.

Potrivit specialiștilor, vaccinarea împotriva Covid-19 este recomandată tocmai ca urmare a tratamentului pentru pacienții cu SM, care poate reduce activitatea sistemului imun.

“Problemele apar la pacienții tratați cu anumite medicamente, că nu dezvoltă suficienți anticorpi, tocmai ca urmare a mecanismului medicamentului”, a explicat dr. Armand Frăsineanu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina din București, în cadrul aceleiași emisiuni.

De altfel, ca și în cazul altor afecțiuni, pandemia a complicat și viața pacienților cu scleroză multiplă.

Studiile realizate încă din 2020 în Europa și în Statele Unite au arătat că pacienții cu scleroză multiplă nu au un risc mai ridicat decât populația generală pentru o evoluție mai severă a Covid-19, cu excepția persoanelor care sunt imobilizate la pat sau în scaun cu rotile și a celor care iau anumite tipuri de medicamente foarte puternic imunosupresive, care frânează sistemul imun foarte mult.

“Pandemia a cauzat în cazul sclerozei multiple, ca și în cazul altor boli, întârzieri la diagnostic, pentru că îngrijirile care nu sunt urgente au fost, la un moment dat, oprite. De asemenea, imagistica a avut o disponibilitate mult mai scăzută pentru o perioadă și acest lucru se întâmplă și acum, din păcate”, a menționat prof. Veronica Popescu.

Situația din Belgia descrisă de prof. Popescu a fost asemănătoare cu cea din România, a precizat dr. Armand Frăsineanu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina din București, în cadrul aceleiași emisiuni.

Scleroza multiplă este una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului nervos central caracterizată prin pierderea de mielină, un material care izolează nervii, ce afectează modul in care impulsurile electrice sunt conduse către si dinspre creier.

“Aceste atacuri asupra mielinei pot apărea în orice zonă a sistemului nervos, ceea ce înseamnă că simptomele pot fi foarte variate, de la tulburări de vedere la tulburări de sensibilitate, adică oamenii nu mai au sensibilitatea în degete sau în tălpile picioarelor, tulburări de mișcare – nu mai este forță musculară în mâini sau picioare – și tulburări urinare sau constipație. Unele dintre cele mai dificile sunt tulburările de concentrare și oboseala, pe care nu le putem obiectiva foarte bine”, a afirmat prof. univ. dr. Veronica Popescu.

“Viața pacienților cu scleroză multiplă este foarte afectată. De exemplu, faptul că nu pot vedea foarte bine cu un ochi înseamnă că nu va putea să conducă prea bine. tulburările urinare îi fac pe oameni să nu mai bea apă sau să nu mai iasă din casă din cauza faptului că trebuie să fie aproape de o toaletă în orice moment”, a cadăugat medicul.

De altfel,  mulți pacienți se confruntă cu stigma și cu dificultăți de a lucra. Afecțiunea este diagnosticată cel mai frecvent la persoanele tinere cu vârste cuprinse intre 20 și 40 ani, în prezent fiind mai mult de 2,8 milioane de oameni diagnosticați pe plan mondial.

“Fiind o boală în care sistemul imun atacă o structură a corpului, tratamentele încearcă, toate, să frâneze sistemul imun. Acest lucru înseamnă că persoanele cu scleroză multiplă, în majoritate, vor avea un sistem imun mai puțin activ contra diverselor infecții”, a menționat prof. Veronica Popescu.

Totuși, tratamentele moderne au îmbunătățit mult situația pacienților cu scleroză multiplă, reducând riscul de dizabilități invalidante. Majoritatea medicamentelor importante pentru scleroză multiplă (în principal imunomodulatoare și imunosupresoare) sunt disponibile și în România, fiind decontate în cadrul programului național de boli neurologice.

“Există medicație în România pentru toate formele de scleroză multiplă, și pentru formele mai ușoare, și pentru formele agresive și pentru cele progresive. Se acoperă cam tot spectrul de boală”, a arătat dr. Armand Frăsineanu.

În România există circa 9.000 de pacienți cu scleroză multiplă, potrivit ultimelor estimări.

“România se confruntă încă cu timpul de acces la noile terapii, pentru toate patologiile. Pacienții din România au acces la noile terapii mult mai târziu comparativ cu pacienții din alte țări europene”, a precizat dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog.

Puteți urmări înregistrarea integrală a emisiunii pe pagina de Youtube a 360medical.ro:

 

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu