Profesia de podiatru a fost recunoscută oficial în România

Profesia de podiatru a fost recunoscută oficial în România

Podiatrul este specialistul din domeniul sănătaţii, cu pregătire medicală, care se ocupă de îngrijirea piciorului la populaţia generală şi în special la persoanele cu diabet. Profesia a fost recunoscută oficial în România şi urmează să fie introdusă în Clasificarea ocupaţiilor din România (COR), arată un document redactat de Ministerul Muncii, consultat în exclusivitate de 360medical.ro.

Recunoaşterea profesiei a venit în urma demersurilor întreprinse de Asociaţia de Podiatrie prin conducerea asociaţiei - preşedintele Ioan Vereşiu şi preşedintele de onoare, Norina Gâvan.

Documentul confirmă, la solicitarea Asociaţiei de Podiatrie, recunoaşterea oficială a acestei profesii.

“Având în vedere cererea şi documentaţia depuse de Asociaţia de Podiatrie la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (...) prin care ne solicitaţi actualizarea Clasificării ocupaţiilor din România (COR), prin introducerea ocupaţiei podiatru, vă comunicăm avizul nostru favorabil”, arată documentul menţionat.

Astfel, ocupaţia podiatru va avea codul 226926 şi va fi introdusă în grupa de bază 2269 “Specialişti în domeniul sănătăţii neclasificaţi în grupele de bază anterioare”, potrivit Ministerului Muncii.

Noua ocupaţie va fi introdusă în COR printr-un ordin comun semnat de ministrul Muncii şi de preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Recent, Asociaţia de Podiatrie a atras atenţia că la fiecare 20 de secunde undeva în lume o persoană îşi pierde un picior din cauza diabetului, însă opt din zece amputaţii pot fi evitate printr-un simplu examen clinic şi obiectiv al picioarelor la persoanele cu diabet.

Asociaţia de Podiatrie, cu sediul în Cluj-Napoca, îşi propune să dezvolte noua profesie de podiatru în România.

Potrivit asociaţiei, podiatrul contribuie la o reducere majoră a ratei amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare, atunci când este inclus în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet zaharat.

În România, programul naţional de diabet zaharat este cel mai mare program curativ derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), ajungând la 823.000 de pacienţi în acest an, potrivit datelor prezentate de instituţie.

Luna trecută, podiatrul american Lee Rogers, considerat unul dintre cei mai buni specialişti din lume în acest domeniu, a avertizat că situaţia legată de diabet se înrăutăţeşte în România, în condiţiile în care peste 60 la sută din persoanele cu diabet au neuropatie diabetică şi anual sunt efectuate peste 5000 de amputaţii la persoane cu diabet zaharat.

Specialistul în podiatrie a recomandat României să urmeze exemplul altor state şi să constituie echipe medicale multidisciplinare, care să includă şi podiatri, pentru a preveni probleme generate de complicaţiile asociate diabetului zaharat precum neuroapatia diabetică şi piciorul diabetic.

viewscnt