Program după modelul “Proiectului Manhattan” organizat în SUA pentru a grăbi dezvoltarea unui vaccin pentru coronavirus

Program după modelul “Proiectului Manhattan” organizat în SUA pentru a grăbi dezvoltarea unui vaccin pentru coronavirus

Administraţia din Statele Unite organizează un program după modelul celebrului “Proiect Manhattan”, care a dus la dezvoltarea bombei atomice, pentru a grăbi obţinerea unui vaccin pentru coronavirus, scopul fiind producerea unui număr mare de doze pentru imunizarea celor mai mulţi americani până la finalul acestui an.

Numit “Operation Warp Speed” (Operaţiunea Viteză Extremă), programul va pune împreună companii farmaceutice, agenţii guvernamentale şi armata americană, care vor încerca să reducă perioada pentru dezvoltarea unui vaccin cu opt luni, a relatat agenţia Bloomberg, citând surse aproapiate proiectului.

Ca parte a acordului, guvernul va prelua mare parte din riscul financiar pentru acele vaccinuri care eşuează în teste.

Ţinta proiectului este de a dispune de 300 de milioane de doze ale vaccinului în luna ianuarie 2021, ceea ce ar însemna un record în dezvoltarea unui vaccin, potrivit sursei menţionate.

Recent, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite, a estimat că un vaccin pentru coronavirus nu va fi disponibil mai devreme de 12-18 luni.

Dezvoltarea unui vaccin este un proces de durată şi cu risc ridicat, iar scopul proiectului este de a reduce la minimum partea cea mai lungă a procesului.

În cadrul Operaţiunii Warp Speed, fondurile publice vor fi folosite pentru a introduce rapid în testare în studii clinice cei mai promiţători candidaţi de vaccin. Experţii consultaţi de Bloomberg estimează că proiectul va costa miliarde de dolari.

viewscnt