Program pentru îmbunătățirea calității hranei în spitale, lansat de Ministerul Sănătății

Program pentru îmbunătățirea calității hranei în spitale, lansat de Ministerul Sănătății
august 04 13:22 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

De la 1 iunie 2022, valoarea alocației de hrană în spitalele publice a fost majorată semnificativ. Astfel, alocația a crescut de la 11 lei la 22 lei pe zi pentru pacienții spitalizați ( copii și adulți), lăuze și însoțitori și la 33 lei pe zi pentru bolnavii spitalizați cu TBC, HIV/SIDA, hepatită, neoplazii, diabet, pacienții cu arsuri și cei internați în leprozerii. Cu toate acestea, o evaluare realizată de Ministerul Sănătății în peste 250 de spitale publice din țară a arătat diferențe mari în privința calității hranei oferite pacienților. Pentru a crește calitatea și siguranța hranei în spitale, Ministerul Sănătății a lansat un program numit ‘Hrană bună și sigură pentru pacienți’, care urmează să fie finanțat din fonduri de la Banca Mondială. 

Ministerul Sănătății a făcut o evaluare în 252 de spitale publice, începând de anul trecut, privind modul în care este oferită hrana pacienților.

“Majoritatea, două treimi dintre spitale, aveau catering. De cele mai multe ori reclamațiile sunt legate de catering, pentru că mâncarea ori e rece, ori e destul de puțin atrăgătoare, poate și din punct de vedere al conținutului”, a spus ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, într-o conferință susținută la Spitalul Universitar de Urgență București.

O treime dintre spitalele evaluate au bucătării proprii, cu un număr mediu de 15 angajați pentru fiecare bucătărie, însă există diferențe în funcție de mărimea spitalului.

Programul ‘Hrană bună și sigură pentru pacienți’ este lansat pentru cele 252 de unități sanitare constă în reabilitarea și dotarea blocurilor alimentare, la spitalele care au bucătării.

Bugetul mediu este de 2,5 milioane euro pentru fiecare unitate, bugetul total estimat fiind de 450 milioane euro, potrivit ministrului.

Cheltuielile eligibile pentru spitale în cadrul programului vor fi de reabilitare, extindere și dotare cu echipamente a blocurilor alimentare, însă Ministerul Sănătății caută și soluții legate de resursele umane din acest domeniu, pentru ca normele de angajare să fie mai flexibile.

Ministrul a subliniat că nu este suficient ca hrana să fie calitate, ci trebuie să fie acordată pacientului într-un mod corespunzător.

“‘Hrană bună și sigură pentru pacienți’ este un nou program pe care îl lansăm, în parteneriat cu Banca Mondială. Există această discuție în spațiul public referitoare la mâncarea pe care o primesc pacienții. Avem foarte multe modele de bună practică, spitale care prepară hrana și, în felul acesta, întreaga sumă de bani alocată pacientului este folosită pentru asta și nu pentru transport și pentru profitul (…) pe care îl ia operatorul de catering în spitale”, a menționat Alexandru Rafila.

“Sunt bani care sunt plătiți separat de Ministerul Sănătății pentru hrană, nu se mai plătesc din bugetul spitalului, cum era în trecut. Este o încurajare a dezvoltării serviciilor de bucătărie, respectiv de preparare și distribuție a hranei mai ales în spitalele mai mari, la care acest lucru se poate face”, a completat ministrul.

Un astfel de proiect a fost deja implementat la Spitalul Universitar de Urgență București, cu ajutorul unor donații.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu