Programul-pilot de vaccinare antigripală în farmacii a demarat. Aproape 100 de farmacii, autorizate de Ministerul Sănătății

Programul-pilot de vaccinare antigripală în farmacii a demarat. Aproape 100 de farmacii, autorizate de Ministerul Sănătății
ianuarie 17 12:22 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Programul-pilot de vaccinare antigripală în farmacii a demarat oficial, a anunțat marți Colegiul Farmaciștilor din România. Aproape 100 de farmacii au fost autorizate de Ministerul Sănătății pentru acest program, după ce farmaciștii au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie în perioada noiembrie – decembrie 2022.

Pogramul-pilot de vaccinare antigripală în farmacii a fost aprobat oficial printr-un ordin al ministrului Sănătății (nr. 3.262/2022), intrat în vigoare în luna octombrie 2022.

Programul este rezervat persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere contra cost, nefiind incluse în categoriile de risc pentru care vaccinul este asigurat gratuit de Ministerul Sănătății.

Pentru a putea administra vaccinuri gripale în cadrul unei farmacii, farmaciștii trebuie să obțină un certificat de absolvire a unui program de pregătire postuniversitară de vaccinare împotriva gripei sezoniere, cu o durată de minimum 5 zile, care să includă și informații privind păstrarea și monitorizarea vaccinului în lanțul de frig.

“Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condițiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a și fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei”, a transmis Colegiul Farmaciștilor, într-un comunicat remis 360medical.ro.

Ministerul Sănătății a publicat lista farmaciilor autorizate până în prezent pentru a realiza vaccinarea antigripală. Lista cuprinde 92 de farmacii din București și din 15 județe din țară, însă va fi completată pe măsură ce se eliberează autorizațiile speciale și farmaciile își pun la punct logistica necesară, conform reglementărilor în vigoare.

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie să parcurgă următorii pași:

  • să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală pe site-urile indicate, la rubrica dedicată și să se programeze telefonic în prealabil.
  •  să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere.
  • să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală în farmacia autorizată și să achiziționeze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia.

Colegiul Farmaciștilor precizează că vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

Vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal și nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.

”Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor și să se protejeze în fața gripei, în contextul creșterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciștii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depășească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, când gripa sezonieră s-a suprapus peste alte viroze și poate afecta starea de sănătate a populației”, a declarat președintele Colegiului Farmaciștilor, prof. univ. emerit Dumitru Lupuliasa.

Colegiul Farmaciștilor din România va colabora în continuare cu Ministerul Sănătății și profesioniștii din domeniu pentru ca implementarea acestui program pilot de vaccinare, în beneficiul persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva gripei, să fie cât mai eficientă.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu