Proiectului-pilot de îngrijire în ambulatoriu a pacienţilor cu tuberculoză, derulat în ultimii ani în Bucureşti şi în 3 judeţe din ţară (Botoşani, Ialomiţa şi Maramureş), va fi extins până la 31 martie 2022, fiind adăugat un nou judeţ (Mehedinţi) pentru implementare.
Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, pentru aprobarea metodologiei de implementare a proiectului-pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu a pacienţilor cu tuberculoză din România.
Proiectul este finanţat de către Fondul Global de luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei şi trebuia implementat de Ministerul Sănătăţii în perioada 1 octombrie 2018 - 31 decembrie 2021.
Noul act normativ extinde perioada de derulare cu 3 luni, până la 31 martie 2022, după primirea acordului din partea Fondului Global la finalul anului trecut, şi adaugă încă un judeţ în lista celor în care se derulează proiectul.
"Proiectul-pilot se va derula în anul 2022 în dispensarele de pneumoftiziologie din municipiul Bucureşti şi în dispensarele de pneumoftiziologie din judeţele Ialomiţa (dispensarele TB Slobozia, Urziceni şi Feteşti), Botoşani (dispensarele TB Botoşani, şi Dorohoi), Maramureş (dispensarele TB Baia Mare, Târgu Lăpuş şi Sighetu Marmaţiei) şi Mehedinti (dispensarele TB Drobeta Turnu Severin şi Vinju Mare)", se arată în proiectul de ordin.
Cele patru judeţe au fost selectate pentru derularea proiectului deoarece au o incidenţă mare a tuberculozei, au multe probleme sociale, dispun de medici pneumologi primari cu experienţă în gestionarea cazurilor de tuberculoză în dispensare şi oferă o nouă oportunitate pacienţilor, care pot începe tratamentul aproape de domiciliu.
Proiectul-pilot este coordonat din punct de vedere tehnic de Ministerul Sănătăţii, prin Unitatea de planificare şi implementare de politici ale Programului ROU-T-MOH „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, iar din punct de vedere metodologic de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Toate persoanele suspecte sau confirmate cu tuberculoză, participante în proiectul-pilot, beneficiază de toate drepturile prevăzute în cadrul Programului naţional de control al tuberculozei.
Anterior, Ministerul Sănătăţii a introdus o indemnizaţie de hrană de 16 lei pe zi pentru pacienţii adulţi cu tuberculoză trataţi în ambulatoriu, în scopul asigurării aderenţei la tratament a pacientului.