Protocolul de tratament pentru Covid-19 din România

Protocolul de tratament pentru Covid-19 din România
martie 24 23:16 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 1 minut(e)

Protocolul de tratament pentru pacienții confirmați cu infecție cu coronavirus în România prevede administrarea paracetamolului pentru pentru cei cu forme ușoare fără pneumonie în stadiu precoce, Kaletra (lopinavir/ritonavir) sau hidroxiclorochină pentru forme ușoare (primele trei zile de la debutul clinic sau cei cu forme de risc) și medii și hidroxiclorochină, remdesivir și tocilizumab pentru formele severe și critice.

Protocolul se regăsește într-un ordin aprobat de Ministerul Sănătății, prezentat de Florin Buicu, președintele comisiei de Sănătate și Familie din Camera Deputaților pe pagina sa de Facebook.

UPDATE: Ordinul a fost publicat marți seară în Monitorul Oficial.

Protocolul prevede următoarele tratamente, în funcție de forma de boală:

  • asimptomatici – niciun tratament recomandat.
  • ușoară (fără pneumonie, stadiu precoce – primele 3 zile de la debutul clinic) sau cei cu factori de risc – lopinavir/ritonavir sau hidroxiclorochină.
  • ușoară (fără pneumonie, stadiu precoce – peste 3 zile de la debutul clinic) – paracetamol și alte simptomatice.
  • medie (pacient cu pneumonie fără semne de severitate, copilul cu pneumonie non-severă cu tuse sau dificultăți de respirație + tahipnee) – hidroxiclorochină + lopinavir/ritonavir (se asociază dacă diagnosticul este stabilit în faza precoce).
  • Severă/critică (detresă respiratorie acută, confuzie/comă, sepsis, MSOF) – hidroxiclorochină, remdesivir (sau lopinavir/ritonavir, dacă nu este disponibil) sau tocilizumab (la pacienții cu sindrom inflamator excesiv și disfuncție sau disfuncții de organ).

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu