Psihiatru: Frigul, întunericul sau lumina slabă pot provoca depresii mai ales la sfârşit de an

Psihiatru: Frigul, întunericul sau lumina slabă pot provoca depresii mai ales la sfârşit de an
decembrie 10 13:49 2018 Timp citire articol: 2 minut(e)

Frigul, umezeala, întunericul și lumina slabă sunt câţiva dintre factorii care pot provoca depresii mai ales în perioada sfârşitului de an, consideră medicul specialist psihiatru Cozmin Mihai, de la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi.

“Unii dintre noi pur şi simplu nu au structura necesară pentru a înfrunta intrarea în anotimpul rece şi încetul cu încetul cad într-o stare cenuşie şi pesimistă, pe care noi, specialiştii, o numim depresie”, a spus dr. Cozmin Mihai, citat de Agerpres.

“În forma ei cea mai uşoară, cu simptomele uşor depresive enumerate mai sus, această stare poartă numele de tulburare afectivă sezonieră sau, mai bine spus, depresie sezonieră”, a completat el.

Potrivit specialiștilor, simptomele depresiei se pot observa printr-o dispoziţie manifestată prin disperare sau printr-o senzaţie de vid interior, o lipsă de reactivitate la stimulii de obicei plăcuţi, însoţită de o stare de agitaţie sau chiar de o lentoare psihomotorie.

“În plus, trezirea matinală este cu cel puţin două ore mai devreme decât ora obişnuită de trezire, iar pe timpul zilei se remarcă o poftă de mâncare scăzută, urmată de o scădere în greutate. Sentimentele de vinovăţie excesive îşi fac apariţia odată cu toate semnele enumerate, fără a avea vreun motiv bine întemeiat”, a explicat Cozmin Mihai.

Aceste stări sunt acompaniate, în cele mai multe cazuri, de un disconfort anxios manifestat printr-un sentiment de nelinişte permanentă, cu teama că se poate întâmpla ceva rău.

„Deficitul de concentrare din cauza îngrijorării permanente şi sentimentul de pierdere a autocontrolului complică şi mai mult situaţia celui afectat”, a menționat medicul.

Depresia sezonieră îmbracă o simptomatologie mai severă dacă nu se iau la timp măsuri terapeutice, avertizează specialiștii.

Printre cauzele care pot declanșa depresia de iarnă se află insuficienţa luminii naturale.

“Din cauza faptului că organismul uman beneficiază de o cantitate redusă de lumină naturală, creşte sinteza de melatonină, hormon responsabil de apariţia stării de somnolenţă cu care ne putem confrunta în această perioadă”, a afirmat medicul psihiatru.

De asemenea, răcirea vremii şi trecerea la ora de iarnă sunt cauze ale acestei depresii. “Tot în anotimpul rece s-a observat şi scăderea nivelului de serotonină în organism”, a menţionat Cozmin Mihai.

Începând cu fototerapia, în forma cea mai uşoară de depresie, şi ajungând până la tratamentul psihofarmacologic, în forma severă, depresia trebuie tratată pentru a nu complica şi mai mult situaţia celor afectați, subliniază specialiștii.

“Prin semnele enumerate mai sus vă puteţi da seama de starea în care se găseşte persoana de lângă dumneavoastră. Nu ezitaţi să îi oferiţi ajutorul şi să îl îndreptaţi către un medic psihiatru. Cu ajutorul specialistului, îşi va recăpăta starea de bine şi va reîntâlni razele soarelui”, a mai spus medicul psihiatru.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu