Articol susținut de Sanador -
Radioterapie cu aparatură de înaltă performanță la Centrul Oncologic SANADOR

<div class="supratitlu">Articol susținut de Sanador -</div>Radioterapie cu aparatură de înaltă performanță la Centrul Oncologic SANADOR
aprilie 16 14:37 2021 Timp citire articol: 4 minut(e)

Centrul Oncologic SANADOR pune la dispoziția pacienților cu neoplazii o gamă completă de servicii moderne și integrate de diagnostic și tratament al cancerului, dar și de urmărire post-terapeutică.

Cazurile pacienților care apelează la serviciile Centrului Oncologic SANADOR sunt analizate și verificate de o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board), alcătuită din medici cu experiență vastă și rezultate remarcabile, din arii medicale complementare (oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală, anatomie patologică etc.). În cadrul Tumor Board, medicii stabilesc, pe baza datelor medicale și a celor mai recente ghiduri și protocoale terapeutice, planuri de tratament personalizate și optimizate, precum și ordinea intervențiilor medicale: tratament oncologic (chimioterapie, terapie biologică, terapie țintită, imunoterapie, hormonoterapie), chirurgie oncologică, radioterapie cu radiații ionizante sau o combinație a acestora.

Centrul Oncologic SANADOR asigură – ambulatoriu și prin spitalizare de zi și continuă – servicii de oncologie medicală, chimioterapie, radioterapie (radioterapie externă, stereotaxie, brahiterapie), medicină nucleară (radioiodoterapie, SPECT-CT, PET-CT), cu ajutorul celor mai performante echipamente și tehnologii medicale și al unei echipe medicale cu rezultate și experiență remarcabile în domeniu.

Echipamentele de diagnostic și tratament din Centrul Oncologic SANADOR sunt dotate cu tehnologii de ultimă generație, de la producători recunoscuți și premiați pentru inovație și performanță în domeniul medical.

Tipuri de radioterapie

Radioterapia (oncologia radiologică) utilizează radiația ionizantă, singură sau în combinație cu alte metode terapeutice, în tratamentul pacienților cu cancer sau alte boli, pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le încetini creșterea. Această metodă de tratament poate fi folosită pentru vindecarea bolii, prevenția recidivei, stoparea răspândirii celulelor tumorale în corp, dar și în scop paliativ, pentru ameliorarea simptomelor bolii. Radioterapia externă este realizată, la SANADOR, cu ajutorul acceleratoarelor Varian: TrueBeam și TrueBeam STx High Definition.

Brahiterapia sau radioterapia internă este o abordare terapeutică modernă utilizată pentru tratamentul mai multor tipuri de cancere (inclusiv cancer de col uterin, endometru, de prostată, de sân etc.). Prin brahiterapie, se administrează țintit o doză mare de radiații, folosind cantități foarte mici de material radioactiv, într-un timp scurt, asupra unei zone bine delimitate. Astfel, sunt distruse doar celulele maligne, iar structurile sănătoase din organism sunt protejate.

La Centrul Oncologic SANADOR, brahiterapia (radioterapia internă) se realiază tot cu un echipament Varian: GammaMedPlus iX. Varian este recunoscut ca lider de piață în producția echipamentelor medicale de radioterapie.

Stereotaxia, o opțiune avansată

Pacienții cu neoplazii pot beneficia, la SANADOR, și de ședințe de radioterapie stereotaxică (stereotactic body radiation therapy – SBRT).

Stereotaxia (radiochirurgia și radioterapia stereotaxică) este o tehnică de radioterapie externă avansată prin care se administrează doze mari de radiație la nivelul tumorilor de mici dimensiuni, într-o singură ședință sau într-un număr relativ redus de ședințe, obținând astfel distrugerea celulelor canceroase și protejarea organelor și țesuturilor sănătoase. În ultimii ani, a fost demonstrat rolul SBRT și faptul că rezultatele obținute cu această tehnică de radioterapie au fost comparabile cu cele evidențiate în cazurile unde s-a intervenit chirurgical.

Stereotaxia aduce numeroase avantaje pentru pacient și are aplicabilitate în tratamentul mai multor tipuri de neoplazii. Ședința de stereotaxie se efectuează în regim ambulatoriu (fără internare), are o durată de aproximativ 15–20 de minute, nu este dureroasă, nu necesită anestezie, iar după terminare pacientul revine la activitățile sale cotidiene.

Stabilirea planului de tratament cu SBRT și a numărului de ședințe necesar se face după ce pacientul efectuează un set complet de analize hematologice, cu dozări hormonale, precum și un test funcțional endocrin specific. Aceste analize și teste vor fi repetate cu o anumită periodicitate în lunile ce urmează stereotaxiei, conform indicațiilor medicului radioterapeut și ale medicului endocrinolog curant.

CT pentru precizia iradierii

Înainte de procedura de iradiere, pacientul poate efectua o examinare CT de simulare, într-o poziție precisă și reproductibilă, obținută prin folosirea de metode speciale de fixare (măști termoplastice, saltele vidate). De asemenea, și achiziția imaginilor CT este specială, numită 4D-CT, pentru o localizare precisă a formațiunii tumorale și pentru evaluarea poziției acesteia în timpul fazelor respiratorii, dar și în corelație cu celelalte organe din jur. Procedura de simulare durează aproximativ 40 de minute.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la tehnologia de scanare Philips CT 4D Big Bore, primul computer tomograf din lume specializat în radioterapie.

La finalul planului de tratament cu SBRT, pacientul va primi de la medicul radioterapeut curant un program de reevaluare clinică și imagistică post-terapeutic la un anumit interval de timp (de obicei, între 2 și 3 luni), pentru a verifica atât eficiența tratamentului, cât și eventualele efecte adverse ale acestuia.

Managementul integrat al pacientului oncologic

Centrul Oncologic SANADOR este cel mai mare centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc, din punctul de vedere al complexității serviciilor medicale, și este integrat Spitalului Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România, cu o suprafață totală de 30.000 de mp și o capacitate de 413 paturi, cu compartiment de primiri urgențe (24/24H), flotă proprie de ambulanțe, 18 linii de gardă și o echipă medicală de elită.

Centrul Oncologic SANADOR oferă, sub același acoperiș, accesul la o gamă largă de servicii pentru pacientul cu cancer: oncologie medicală, medicină nucleară (scintigrafie, SPECT-CT, PET-CT), terapie izotopică (iodoterapie), radioterapie.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu