Medicamentele care se eliberează fără prescripţie medicală şi suplimentele alimentare trec printr-un proces riguros de fabricaţie, fiind atent verificate şi avizate, a menţionat marţi Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente fără Prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI), care subliniază importanţa informării consumatorilor din surse avizate.
Anunţul vine în contextul dezbaterilor intense care au loc în acest moment în România despre veridicitatea informaţiilor prezentate în mediul online privind publicitatea la medicamente fără prescripţie şi suplimente alimentare.
“Medicamentele fără prescripţie medicală, suplimentele alimentare şi dispozitivele medicale pentru îngrijire personală, utilizate corect, pot fi o opţiune eficientă de îngrijire a sănătăţii. Pentru acest lucru, este necesară informarea corectă a consumatorilor şi a pacienţilor, pentru ca aceştia să poată lua decizii raţionale cu privire la propria sănătate”, arată comunicatul asociaţiei.
RASCI menţionează că, în cazul procesului de evaluare a medicamentelor eliberate fără prescripţie, sunt urmărite criterii specifice de calitate şi siguranţă în utilizare a medicamentului.
Potrivit asociaţiei, că toate aspectele relevante pentru utilizarea medicamentelor se regăsesc în prospectul acestora, care furnizează informaţii esenţiale consumatorilor.
,,În contextul informaţiilor incomplete, incorecte sau înşelătoare disponibile pe diverse canale de comunicare, pentru a utiliza corespunzător medicamentele fără prescripţie medicală, suplimentele alimentare şi dispozitivele medicale pentru îngrijire personală, consumatorul sau pacientul trebuie să se informeze din surse autorizate, să poată face diferenţa între cele trei categorii de produse şi să citească informaţiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta unui produs înainte de achiziţionare şi utilizare, precum şi să respecte indicaţiile înscrise”, a declarat directorul executiv al RASCI, Diana Mereu.
Asociaţia subliniază că, în compoziţia oricărui medicament, pe lângă substanţele active, există excipienţi cu roluri diferite în funcţie de forma farmaceutică (comprimate, soluţii, siropuri, unguente).
În cazul dispozitivelor medicale, înregistrarea acestora se face la nivelul unei singure ţări europene şi, ulterior, acestea se pot distribui în toate ţările UE.
„Medicamentele care se eliberează fără prescripţie medicală, suplimentele alimentare şi dispozitivele medicale pentru îngrijire personală - produse, importate sau distribuite de companiile pe care le reprezentăm - trec printr-un proces riguros de fabricaţie, fiind atent verificate şi avizate, conform legislaţiei naţionale şi europene în vigoare. Produsele finale sunt evaluate şi testate în aşa fel încât acestea să poată fi administrate în condiţii de maximă siguranţă”, a spus Diana Mereu.
“Indiferent dacă le-au mai folosit şi în trecut, este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informaţiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta acestora. Din acestea pot afla în ce categorie se încadrează produsele şi totodată acestea conţin informaţii extrem de importante despre compoziţia, indicaţiile de administrare sau utilizare, precum şi despre posibilele reacţii adverse ale acestora”, a completat directorul RASCI.
Suplimentele alimentare, în funcţie de conţinutul lor şi de legislaţia aplicabilă, pot fi încadrate în două categorii: cele care conţin vitamine şi minerale şi cele care conţin plante medicinale, aromatice şi produse ale stupului, respectiv vitamine şi/sau minerale în amestec cu alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic.
RASCI reprezintă interesele companiilor care activează pe piaţa medicamentor fără prescripţie medicală, suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală.