Unul dintre cel mai renumiţi oameni de ştiinţă din Marea Britanie, profesorul Mel Greaves de la Institute of Cancer Research din Londra, lucrează în prezent la realizarea unui “cocktail cu microbi” care să declanşeze un răspuns imunitar eficient, prevenind apariţia leucemiei la copiii cu cel mai mare risc, potrivit publicaţiei The Guardian.
Prof. Greaves este unul dintre cei mai renumiţi experţi mondiali în domeniul leucemiei, cu o experienţă de 30 de ani în studiul acestei maladii.
Recent înnobilat cu titlul de cavaler în Marea Britanie pentru realizările sale în domeniul ştiinţific, Greaves şi-a propus să realizeze o băutură asemănătoare cu un iaurt care să prevină apariţia leucemiei la copii.
Ideea poate părea excentrică, în condiţiile în care cercetătorii ştiu cât de greu este să se ajungă la terapii eficiente pentru cancer.
Totuşi, Mel Greaves consideră că ideile sale încep să fie acceptate de tot mai mulţi cercetători.
“Am fost obsedat timp de 30 de ani de factorii care declanşează leucemia la copii. Acum, pentru prima dată, avem răspunsul – şi acest lucru înseamnă că ne putem gândi la metode prin care să oprim dezvoltarea bolii. Aşa a apărut ideea băuturii mele”, a spus Greaves.
În anii 1950, când boala a început să fie mai bine cunoscută, diagnosticul de leucemie acută limfoblastică - care afectează în prezent unul din 2.000 de copii în Marea Britanie - era echivalent cu o condamnare la moarte.
În prezent, 90% dintre pacienţii cu această boală sunt vindecaţi, însă tratamentul are toxicitate şi pot exista efecte adverse pe termen lung.
Cercetătorii au observant o creştere a incidenţei leucemiei în ultimele decenii în statele dezvoltate din vestul Europei cu circa 1% pe an.
“Este o caracteristică a statelor dezvoltate, dar nu şi a celor în curs de dezvoltare. Această boală se extinde odată cu bogăţia”, explică prof. Greaves.
Cercetătorul explică modul în care leucemia acută limfoblastică apare la copii. Astfel, boala apare ca urmare a asocierii a doi factori.
Factorul iniţial este o mutaţie genetică ce apare la circa unul din 20 de copii “în urma unui accident petrecut în pântec”.
“Nu este o mutaţie moştenită, însă este o mutaţie care creşte riscul de apariţie a leucemiei în viitor”, a menţionat Greaves.
Totuşi, pentru apariţia leucemiei la copiii care au deja mutaţia respectivă este nevoie de un alt factor declanşator, legat de sistemul imunitar.
Astfel, pentru ca sistemul imunitar să funcţioneze corespunzător, este nevoie ca acesta să se confrunte cu o infecţie în primul an de viaţă, potrivit profesorului Greaves.
“Fără confruntarea cu o infecţie, sistemul imunitar rămâne nepregătit şi nu va funcţiona corespunzător”, afirmă profesorul Greaves.
Potrivit cercetătorilor, cauza extinderii leucemiei la copii în statele dezvoltate este tocmai creşterea nivelului de igienă din gospodării, ceea ce reduce expunerea copiilor la bacterii sau microbi care să declanşeze răspunsuri ale sistemului imunitar.
“Când, în cele din urmă, un astfel de copil este expus unei infecţii banale, sistemul său imunitar, nepregătit, reacţionează într-un mod excesiv, anormal. Această reacţie excesivă declanşează inflamaţii cronice”, a menţionat Greaves.
Pe măsură ce inflamaţia progresează, molecule numite citokine sunt eliberate în sânge şi pot declanşa o a doua mutaţie care provoacă leucemie la copiii care au deja prima mutaţie, menţionată anterior.
“Această boală are nevoie de doi factori declanşatori. Al doilea este inflamaţia cronică cauzată de un sistem imunitar nepregătit”, explică Mel Greaves.
Din această perspectivă, boala nu are nicio legătură cu liniile electrice de înaltă tensiune sau cu centralele nucleare, aşa cum se credea în trecut.
Noile descoperiri oferă şansa de a dezvolta metode care să permită oprirea declanşării bolii la timp.
Cercetătorii nu cunosc încă o metodă pentru a opri apariţia primului factor declanşator, în perioada dezvoltării fătului, însă sunt convinşi că pot interveni înainte de apariţia celui de-al doilea factor.
Echipa profesoului Greaves a realizat deja teste pe animale de laborator pentru a afla care sunt bacteriile sau virusurile prezente în intestinul unei persoane şi care indică microbii la care aceasta a fost expusă pe parcursul vieţii.
Potrivit cercetătorilor britanici, persoanele din statele dezvoltate au mult mai puţine specii de bacterii în intestine decât locuitorii statelor mai puţin dezvoltate, ca urmare a locuinţelor mai curate în care au trăit.
În urma primelor studii, echipa profesorului Greaves lucrează acum la realizarea unui “cocktail” cu microbi ezenţiali care să declanşeze un răspuns imunitar corespunzător la bebeluşi, reducând, astfel, riscul de dezvoltare a leucemiei la copiii care au deja mutaţia genetică asociată cu afecţiunea.
Cercetătorii speră să dezvolte un cocktail care să reducă atât riscul de dezvoltare a leucemiei la copii, cât şi riscul de dezvoltare a altor afecţiuni grave.