Risc triplu de COVID-19 pentru personalul medical care se confruntă cu burnout și tulburări de somn

Risc triplu de COVID-19 pentru personalul medical care se confruntă cu burnout și tulburări de somn
martie 28 09:00 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Angajații din domeniul sănătății care dorm bine și sunt mulțumiți de locurile lor de muncă sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta COVID-19 în ciuda expunerii lor regulate la pacienții infectați cu coronavirus, arată un nou studiu. În schimb, cadrele medicale care suferă de burnout și au un somn insuficient, neodihnitor au un risc mai mare de COVID-19.

Cu fiecare oră suplimentară de somn pe timp de noapte, riscul pentru COVID-19 a scăzut cu 12%, arată un studiu realizat pe 2.844 de lucrători din domeniul sănătății din prima linie. Cei care au raportat burnout au fost de 2,6 ori mai predispuși să fi fost infectați cu SARS-COV-2, să aibă COVID-19 pentru o perioadă mai lungă de timp și să prezinte simptome mai grave.

„Acest studiu subliniază importanța factorilor de risc pentru COVID-19 care nu au legătură cu igiena și susține o abordare holistică a sănătății – inclusiv somnul optim și reducerea stresului la locul de muncă pentru a ne proteja lucrătorii din domeniul sănătății de pandemii viitoare. Descoperirile noastre adaugă la literatura de specialitate că problemele de somn și epuizarea pot fi factori de risc pentru boli virale precum COVID-19”, a declarat dr. Sara Seidelmann, profesor de medicină clinică la Universitatea Columbia și internist la Spitalul Stamford.

Acesta este primul studiu care leagă riscul COVID-19 de obiceiurile de somn, inclusiv numărul de ore de somn noaptea, orele de somn în timpul zilei și problemele severe de somn în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății din mai multe țări.

Cercetătorii au chestionat profesioniștii din domeniul sănătății din specialități considerate cu risc ridicat de expunere la SARS-CoV-2: îngrijiri critice, îngrijiri de urgență și medicină internă. Oamenii de știință au mai descoperit că fiecare oră suplimentară de somn în timpul zilei a fost asociată cu un risc crescut de 6% pentru COVID-19. Somnul în timpul zilei a crescut ușor riscul de COVID-19 în 5 din cele 6 țări incluse în studiu: Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Statele Unite. În schimb, în ​​Spania, somnul din timpul zilei nu a avut un efect semnificativ.

Studiul a fost realizat în perioada 17 iulie – 25 septembrie 2020, iar dintre respondenți 72% erau bărbați. Vârsta medie a fost de 48 de ani. Dintre participanții la studiu, 568 de lucrători din domeniul sănătății au declarat că au COVID-19.

Toți cei 2.844 de participanți au răspuns afirmativ la o întrebare despre faptul că au un „contact strâns semnificativ” cu pacienții cu COVID-19 la locul lor de muncă. Cadrele medicale au raportat burnout legat de muncă. Raportarea unui nivel ridicat de epuizare a fost legată de un risc de trei ori mai ridicat de a avea COVID-19 și de severitate mai mare. Ceea ce determină asocierea dintre tulburările de somn, epuizarea fizică și psihică și riscul mai mare de-a face COVID-19, inclusiv forme severe rămâne necunoscut.

„Mecanismul care stă la baza acestor asociații nu este clar, dar somnul suboptim, tulburările de somn și stresul pot duce la dereglarea sistemului imunitar, inflamație crescută și modificări ale hormonilor precum cortizolul și melatonina care pot crește vulnerabilitatea la infecțiile virale”, a spus Seidelmann.

Un alt studiu a reliefat recent că mai mult de jumătate din toți lucrătorii din domeniul sănătății din întreaga lume sunt epuizați, au insomnii, depresie și anxietate, toate aceste manifestări survenite pe fondul pandemiei de COVID-19.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu