Riscul de a obţine un rezultat fals-negativ la testul RT-PCR pentru Covid-19 diferă în funcţie de perioada care a trecut de la infectarea persoanei testate şi depăşeşte aproape întotdeauna 20%, arată un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins.
Un rezultat fals-negativ se obţine atunci când, deşi persoana testată este infectată cu coronavirusul SARS-CoV-2, testul nu detectează prezenţa virusului.
În prezent, metoda standard folosită pe plan mondial pentru detectarea infecţiei virale este reacţia în lanţ în timp real a polimerazei (RT-PCR), care presupune detectarea virusului în probe prelevate din tractul respirator superior al unei persoane.
Noul studiu, prezentat recent în publicaţia Annals of Internal Medicine, arată că riscul unui rezultat fals-negativ în cazul testării RT-PCR rămâne important.
Potrivit cercetătorilor, de momentul în care se realizează testarea depinde acurateţea testului şi riscul unui rezultat fals-negativ.
Astfel, studiul arată că probabilitatea unui rezutat fals-negativ este de aproape 100% în cazul în care testul este realizat în cel mult 24 de ore de la infectarea unei persoane şi scade apoi până la 67% în ziua a patra după infectare.
Ulterior, rata testelor fals-negative scade sensibil, până la 20% în ziua a opta după infectare şi la 3 zile, în medie, după apariţia primelor simptome.
Ulterior, rata testelor fals-negative urcă din nou, la 21% în ziua a noua după infectare şi la 66% în ziua a 21-a.
Studiul, care a analizat mai multe cercetări anterioare privind performanţa testării RT-PCR, aduce noi dovezi care sugerează nevoia de prudenţă în interpretarea rezultatelor testelor pentru Covid-19 şi importanţa retestării.