Roboţi miniaturali, concepuţi împotriva problemelor intestinale

Roboţi miniaturali, concepuţi împotriva problemelor intestinale
februarie 15 15:15 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Oamenii de ştiinţă au găsit recent noi soluţii pentru a trata mai eficient problemele intestinale, fără medicamente, ci cu mici roboţi care se ingerează, un domeniu de cercetare în plină dezvoltare.

În Statele Unite, circa 16 din 100 de adulţi suferă de constipaţie (mai puţin de trei scaune pe săptămână), potrivit autorităţilor sanitare, o proporţie care creşte odată cu vârsta.

Un studiu publicat luni în jurnalul ştiinţific Nature electronics detaliază modul în care funcţionează un dispozitiv sub formă de pastilă care, odată ingerată, poate fi urmărită pe tot parcursul traiectoriei sale, cu o precizie de 5 până la 10 milimetri.

Un astfel de dispozitiv ar permite identificarea zonei din tractul digestiv care provoacă o încetinire a tranzitului intestinal, ceea ce reprezintă o modalitate mult mai simplă decât o vizită la spital pentru realizarea unei radiografii sau colonoscopii, informează Agerpres.

„Dacă sănătatea intestinală poate fi examinată folosind acest tip de robot mic (…) va fi de mare ajutor pentru gastroenterologi, care trebuie să facă o mulţime de teste invasive” în prezent, a declarat Saransh Sharma, cercetător la universitatea Caltech din Statele Unite, şi coautor al studiului.

Aceste dispozitive le-ar permite medicilor „să obţină o mulţime de informaţii esenţiale pentru diagnosticul lor şi tratamentul propus”, a explicat el.

Dispozitivul este alcătuit dintr-o pastilă de 20 de milimetri lungime şi 8 milimetri în diametru şi o bobină ce rămâne în afara corpului, care emite un câmp electromagnetic. Odată înghiţită, pastila preia o valoare electromagnetică unică în funcţie de distanţa parcursă, ce este transmisă ulterior unui computer sau telefon prin bluetooth. Acest lucru permite determinarea cu precizie a locaţiei pastilei.

(Credit: Nature electronics, 2023)

Cercetătorii intenţionează ca pe viitor bobina să poată fi plasată în jacheta pacientului sau chiar în spatele toaletei acestuia.

Conceptul a fost testat pe porci, a căror anatomie este similară cu cea a oamenilor. Cercetătorii speră să poată efectua studii clinice pe subiecţi umani în câţiva ani.

Pe lângă faptul că ajută persoanele care suferă de constipaţie, cercetătorii estimează că această soluţie ar putea aduce beneficii şi vârstnicilor cu incontinenţă.

Ingerată odată cu hrana, pastila i-ar putea avertiza când ajunge la colon, semnalându-le că trebuie să meargă la toaletă.Această cercetare demonstrează interesul din ce în ce mai mare faţă de rolul pe care roboţii concepuţi pentru a fi ingeraţi îl pot avea pentru sănătate.

O altă pastilă a fost deja aprobată în această vară de Administraţia pentru Alimente și Medicamente (FDA), din Statele Unite, pentru persoanele care suferă de constipaţie şi care nu prezintă o ameliorare după o lună de administrare de laxative.

Pastila, denumită Vibrant, nu poate fi urmărită în timpul traiectoriei sale prin corp, însă prezintă o caracteristică aparte: vibrează în interiorul colonului.

Odată ingerată, ea se activează când ajunge la locul potrivit, producând mici vibraţii intermitente. Apoi, este eliminată în scaun.

Conceput pentru a fi administrat o dată pe zi, tratamentul a fost testat într-un studiu clinic efectuat pe aproximativ 300 de persoane şi a demonstrat că subiecţii care au luat această pastilă au mers mai des la toaletă.

Tratamentul Vibrant este disponibil în unele state din SUA de la începutul anului 2023 şi ar trebui să devină mai uşor de accesat pe parcursul anului, potrivit companiei israeliene care îl comercializează.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu