Tot mai multe instituţii medicale din Japonia folosesc sau testează roboţi pentru sarcini de asistenţă medicală, pe fondul crizei severe de personal şi al îmbătrânirii accelerate a populaţiei, potrivit imtinnovation.com.
În prezent, circa 5.000 de instituţii testează roboţi. De altfel, Japonia este lider mondial în domeniul roboticii, acoperind 52% din producţia de roboţi industriali de pe plan mondial.
În Japonia, criza de asistenţi medicali a devenit severă, în condiţiile în care aproape o treime din populaţie are peste 65 de ani, iar natalitatea este una scăzută.
Guvernul japonez a stimulat în ultimii ani folosirea roboţilor în sistemul de sănătate, oferind subvenţii companiilor pentru a dezvolta roboţi adaptaţi pentru asistenţa medicală.
Începând din 2015, Ministerul Economiei din Japonia a oferit subvenţii de 4,7 miliarde de yeni (43 milioane dolari, la cursul actual) pentru stimularea producţiei, în timp ce Ministerul Muncii a cheltuit 5,2 miliarde de yeni (46 milioane dolari) pentru a promova folosirea roboţilor în sectorul de sănătate.
Guvernul japonez a mai oferit subvenţii de 20 milioane dolari pentru dezvoltarea robotului terapeutic Paro.
Robotul interactiv avansat Paro, dezvoltat de compania japoneză AIST, “permite ca beneficiile documentate ale terapiei animalelor să fie administrate pacienţilor în medii precum spitalele şi facilităţile de îngrijire, în care prezenţa animalelor vii este dificilă din cauze logistice sau legate de tratament”, potrivit informaţiilor de pe pagina de internet a producătorului, consultate de 360medical.ro.
Robotul terapeutic Paro a început să fie folosit şi de spitale din Europa, potrivit companiei.
Spitalele japoneze mai folosesc pentru asistenţă medicală roboţi precum Aibo (destinat să acompanieze persoanele în vârstă), Pepper (poate conversa cu pacienţi şi supravegheazăholurile din spitale pe timpul nopţii), Chapit (conversaţii elementare cu pacienţii), Robear (poate transfera un pacient din pat în scaunul cu rotile) şi Palro (ajută persoanele în vârstă să desfăşoare exerciţii zilnice),
Potrivit estimărilor actuale, piaţa roboţilor pentru asistenţă medicală din Japonia va ajunge la circa 500 milioane de dolari în 2020.
Alte state bogate, precum SUA şi ţările din Europa, ar putea urma exemplul japonez, în condiţiile în care înregistrează, de asemenea, o îmbătrânire a populaţiei şi cu o creştere a nevoii de servicii de îngrijire şi de asistenţă medicală.