Articol susținut de Sanador -Rolul radioterapiei în tratamentul multimodal al cancerului
Radioterapia este o metodă de tratament oncologic care folosește radiații ionizante pentru a elimina celulele maligne, prin distrugerea materialului lor genetic, care controlează modul în care acestea cresc și se divid. Această tehnică terapeutică este indicată pentru tratarea afecțiunii, prevenția recidivei, stoparea răspândirii celulelor tumorale, dar și în scop paliativ, când ameliorează simptomele pacienților cu cancer avansat, pentru care vindecarea nu mai este posibilă.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de radioterapie externă, brahiterapie și terapie cu iod radioactiv – o procedură terapeutică de medicină nucleară. Aceste tratamente sunt administrate de medici empatici și bine pregătiți, cu multiple stagii de formare internaționale, care folosesc un echipament modern, de înaltă performanță.
Radioterapia externă: tipuri și indicații
Radioterapia externă este o terapie loco-regională care folosește radiații ionizante în scopul distrugerii tumorilor, cu efecte reduse asupra țesuturilor sănătoase. În acest tip de terapie, acceleratorul liniar este plasat în apropierea pacientului, iar radiațiile se aplică precis, țintit, în funcție de tipul de cancer. Radioterapia externă este folosită pentru multe forme de cancer: ginecologice (sân, cervix sau endometru), urogenitale (prostată, vezică urinară), ORL, digestive, dar și pentru cancer pulmonar, cerebral și cancere hematologice.
Această procedură terapeutică poate fi folosită ca unică modalitate de tratament, când nu este nevoie de operație, sau în combinație cu tratamente oncologice (chimioterapie) sau intervenții de chirurgie oncologică. Uneori, radioterapia poate fi folosită ca terapie neoadjuvantă, atunci când se face înaintea intervenției chirurgicale, alteori, ca tratament adjuvant, când se va efectua după operație, dar și sub formă de tratament paliativ. Mulțumită avansului tehnologic, au apărut tehnici și metode noi de radioterapie externă.
Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la diferite tehnicile de radioterapie externă, ca parte a tratamentului oncologic multimodal: radioterapia 3D conformațională (care folosește rezultatele furnizate de examinările CT, RMN și PET-CT pentru a stabili cu precizie volumul tumoral, cu efecte adverse minime); radioterapia cu intensitate modulară (IMRT) – care ajustează forma și intensitatea fasciculelor pentru o precizie mai mare și este folosită atunci când tumora este extrem de aproape de organele sănătoase din jur; radioterapia cu arc modulată volumetric (VMAT), care distribuie uniform dozele de radiații, din orice unghi, pentru că acceleratorul liniar se poate roti complet; radioterapia ghidată imagistic (IGRT), care urmărește tumora sau markerii implantați în timpul procedurii și este folosită pentru tratarea tumorilor care se mișcă odată cu mișcările respiratorii și stereotaxia, care poate fi folosită într-o singură ședință sau în mai multe.
Stereotaxia, radioterapie externă de mare precizie
Stereotaxia este o tehnică avansată de radioterapie externă, prin care sunt folosite doze mari de radiații, cu precizie sporită, pentru distrugerea tumorilor. Tratamentul se poate administra într-o singură ședință, în cazul radiochirurgiei stereotaxice, sau în mai multe fracții (de la 3-5, până la maximum 10 fracții) în cazul radioterapiei stereotaxice.
Radiochirurgia stereotaxică constituie o alternativă viabilă la chirurgie și folosește zeci de fascicule minuscule de radiații, pentru a trata tumorile cerebrale, vertebrale sau de la nivelul gâtului cu o singură doză de radiații. În schimb, radioterapia stereotaxică poate fi folosită pentru tratarea tumorilor primare și a metastazelor pulmonare, hepatice, pancreatice, vertebrale și cerebrale, într-un număr de fracții stabilit, de la caz la caz, de către un medic radioterapeut cu experiență.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții care au indicație pentru stereotaxie beneficiază de tehnologie medicală de vârf – acceleratorul liniar de ultimă generație Varian TrueBeam STx High Definition furnizează imagini detaliate ale tumorii, astfel încât iradierea se face țintit, cu protejarea țesuturilor sănătoase din jur.
Brahiterapia: radioterapie precisă, eficientă și sigură
Spre deosebire de radioterapia externă, care trimite fascicule de radiații spre organism dintr-o sursă exterioară, brahiterapia sau radioterapia internă se face prin introducerea unor surse radioactive (implanturi) în interiorul sau lângă o tumoră, tehnică prin care se va administra practic o doză foarte mare de radiații direct în țesutul tumoral, dar se va reduce expunerea la radiații a țesuturilor sănătoase din jur.
Radioterapia internă sau brahiterapia se poate folosi ca metodă de terapie în multe tipuri de cancer aflate în stadii incipiente sau în cancere local regionale avansate, deci în care nu există tumori secundare ori chiar pentru metastaze, dar în scop paliativ. Brahiterapia se folosește cu succes în cancerul de endometru, de col uterin, mamar, de prostată, pulmonar, de rect, esofagian, tumori din sfera ORL sau cerebrale.
Brahiterapia poate fi de mai multe tipuri (permanentă și temporară) și se poate efectua prin tehnici diferite, când se împarte în interstițială, intraluminală, intracavitară, intravasculară și de suprafață. Brahiterapia permanentă implică prezența unei surse constante care iradiază până la terminarea materialului radioactiv din implant, iar în cea temporară se pot folosi doze mici de radiații (LDR) pe durate scurte, de 1-7 zile, sau doze mari de radiații (HDL) pe perioade scurte, până la 20 de minute.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții cu indicație în acest sens, pot beneficia de proceduri de brahiterapie efectuate sigur și precis de medici de elită, cu ajutorul unui echipament de ultimă generație pentru radioterapie internă: Varian Gamma MedPlus iX.
Terapia cu iod radioactiv: indicații și mod de realizare
Iodoterapia sau terapia izotopică cu iod radioactiv presupune administrarea unei substanțe radioactive prin intermediul unei pastile, în scopul distrugerii celulelor tumorale tiroidiene. Terapia se folosește la bolnavii cu cancer tiroidian, după tiroidectomie, atât pentru eliminarea celulelor tumorale restante, cât și pentru distrugerea metastazelor. Acest tip de terapie scade foarte mult riscul de recidivă, crește șansele de supraviețuire și calitatea vieții pacientului.
La Centrul Oncologic SANADOR, terapia cu iod radioactiv se efectuează în condiții confortabile și de maximă siguranță în Secția de Terapie Izotopică, sub supravegherea atentă, constantă, a unei echipe medicale experimentate. Astfel, pacienții care primesc o pastilă cu izotopul I131 sunt izolați în primele zile după administrare în saloane speciale, tapetate cu plumb, concepute special pentru protecția împotriva radiațiilor.
Radioterapia ca parte a tratamentului oncologic multimodal, la SANADOR
Centrul Oncologic SANADOR este cel mai important centru oncologic din sistemul privat românesc, care oferă acces la metode avansate de radioterapie, în cadrul tratamentului modern, multimodal, al cancerului. Protocoalele terapeutice sunt stabilite în cadrul Comisiei Oncologice Multidisciplinare (Tumor Board), în funcție de tipul cancerului, de stadiul acestuia, de prezența unor afecțiuni asociate, precum și a altor particularități, ținându-se cont de recomandările internaționale în vigoare. În acest fel, poate fi ales cel mai eficient plan terapeutic pentru pacient, cu efecte secundare reduse și o recuperare mai rapidă.
De asemenea, la Centrul Oncologic SANADOR, pacienții pot beneficia și de a doua opinie medicală (Second opinion) privind diagnosticul și strategia terapeutică. În acest fel, ei au garanția că urmează ordinea și combinația de proceduri care le pot asigura cele mai mari șanse de vindecare. De aceea, la SANADOR, tehnicile moderne de radioterapie externă și brahiterapie sunt folosite ca tratament curativ de sine stătător sau în combinație cu alte tratamente oncologice, precum și în scop paliativ.
Niciun comentariu!
Poți adăuga unul pentru a porni o conversație.