Românca Norina Gâvan în conducerea Consiliului European al Podiatrilor

Românca Norina Gâvan în conducerea Consiliului European al Podiatrilor
iunie 16 08:30 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Adunarea Generală a Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP) a avut loc în data de 14 iunie 2020, cu această ocazie fiind numită în conducerea Consiliului European al Podiatrilor și o româncă alături de alți cinci europeni. Norina Gâvan, membru fondator al Asociației de Podiatrie, face parte din conducerea ECP.

,,Este o onoare pentru mine și mă bucur că munca și contribuția noastră la dezvoltarea podiatriei din România este recunoscută în Europa. Mă voi strădui să fiu un bun ambasador al podiatriei românești, să îmi aduc contribuția, alături de colegii din Asociația de Podiatrie, în continuare, la dezvoltarea acestui domeniu medical în România, și în UE”, a precizat Norina Gâvan.

La întâlnirea desfășurată virtual din cauza contextului epidemiologic, Christian Jérôme, președintele actual al FIP-IFP, a făcut bilanțul organizației pentru anul 2019, iar Carles Verges, președintele Consiliului European al Podiatrilor (ECP), a prezentat obiectivele realizate în perioada 2018 – 2020 și planurile de viitor pentru anii 2020 -2023. Activitățile ECP se concentrează pe promovarea podiatriei în cadrul instituțiilor Uniunii Europene, elaborarea cadrului standard de formare în podiatrie, colaborarea cu asociații profesionale (ENPODHE – European Network of Podiatry in Higher Education).

,,La nivelul ECP sunt deja creionate 10 direcții de activitate pentru perioada 2020 – 2023, direcții care sunt împărțite în 4 mari domenii. Armonizarea la nivelul UE a educației podiatrice și a competențelor acestor profesioniști din domeniul sănătății este obiectivul critic al ECP. România este prima țară din Europa Centrală și de Est care are recunoscută profesia de podiatru, ca și profesionist în domeniul sănătății (similar balneofiziokinetoterapeutului), cu studii de licență și/sau master. Exemplu nostru se dorește a fi urmat de celelate țări vecine. Sunt mândră că reușitele noastre sunt apreciate la nivelul ECP și FIP. Și mulțumesc prietenilor noștri podiatrii, membrii FIP și ECP, care ne-au susținut în toate demersurile noastre de până acum. Țelul nostru este să formăm podiatrii, ca și profesioniști în domeniul sănătății, atât de necesari în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet, și a populației generale, în beneficiul acestora, cu scopul îmbunătățirii calității vieții acestor categorii“, a spus președinta de onoare a Asociației de Podiatrie din România.

Reprezentarea internațională de care se bucură în acest moment Asociația de Podiatrie este rezultatul a 5 ani de eforturi susținute din partea conducerii acesteia și a tuturor membrilor. Din noiembrie 2019, Asociația de Podiatrie face parte din marea familie a Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP), iar numirea recentă a Norinei Gâvan în conducerea Consiliului European al Podiatrilor este un semnal puternic că acest domeniu are un viitor promițător în România și că se bucură de o susținere internațională de la cel mai înalt nivel.

De altfel, Norinei Alinta Gâvan, I se datorează faptul că România apare în cea de-a cincea ediție a cărții The Foot in Diabetes, publicată de editura Wiley cu un capitol despre situația piciorului diabetic și a podiatriei în țara noastră, acest lucru fiind o premieră.

,,Faptul că în noua ediție a aceste cărți apare un capitol dedicat României este un progres important. Se datorează activității neobosite a colegei mele Norina Găvan, care este alături de noi, fondatorii mișcării pentru podiatrie în țara noastră, iar activitatea Norinei afară a făcut ca la această nouă ediție să se introducă un capitol, dedicat piciorului diabetic și podiatriei în România”, a declarat conf.univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, pentru 360medical.ro.

Nu doar medicii români o apreciază pe Norina Gâvan, despre care  spun că a luptat cu ,,răbdare și anduranță pentru recunoașterea acestei specialități”, ci și medicii străini.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu