România a înregistrat a treia lună la rând de creştere semnificativă a exporturilor de produse medicale şi farmaceutice

România a înregistrat a treia lună la rând de creştere semnificativă a exporturilor de produse medicale şi farmaceutice

Exporturile de produse medicale şi farmaceutice ale României au înregistrat trei luni la rând de creştere semnificativă, după două luni mai slabe generate de restricţiile impuse de autorităţi, în timp ce importurile sunt în scădere, arată un raport realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS), consultat de 360medical.ro.

Astfel, exporturile de produse medicale şi farmaceutice ale României au însumat 88,9 milioane euro în luna iulie, în creştere cu 33,7% faţă de a şaptea lună din 2019, când valoarea a fost de 66,5 milioane euro.

Este a doua cea mai mare valoarea a exporturilor lunare de produse medicale şi farmaceutice din România consemnată în ultimii ani, după cea înregistrată în luna mai 2020.

Este a treia lună la rând de creştere accelerată a exporturilor de produse medicale şi farmaceutice, după lunile mai (94,9 milioane euro, +42,3% faţă de mai 2019) şi iunie (78,4 milioane euro, +16,3%).

În acelaşi timp, România a importat produse medicale şi farmaceutice în valoare de 291 milioane euro în iulie 2020, în scădere cu 6,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În primele 7 luni din acest an, exporturile de produse medicale şi farmaceutice ale României au urcat cu 9,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, până la 505,7 milioane euro, în timp ce importurile au urcat cu 12,4%, la 2,25 miliarde euro.

COMENZI MAI MARI ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI

Creşterea exporturilor poate fi asociată cu primirea de noi comenzi de export de către unele companii româneşti.

În octombrie, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a anunţat că producătorii de medicamente din ţară au primit comenzi de la export de până la 10 ori mai mari începând din lunile iulie şi august, dar nu au primit comenzi de la autorităţile din ţară.

Astfel, producătorul de medicamente generice Antibiotice Iaşi, controlat de statul român prin Ministerul Sănătăţii, a anunţat recent că a intrat pe noi pieţe în perioada pandemiei, în condiţiile în care şi-a adjudecat mai multe licitaţii internaţionale şi a realizat exporturi de primă urgenţă solicitate de mai multe guverne europene.

“Prin intermediul distribuitorilor locali, Antibiotice SA a onorat solicitările venite din partea sistemelor sanitare internaţionale, susţinându-le cu medicamente antiinfecţioase asociate tratamentului Covid-19. Au fost adjudecate licitaţii în SUA, Marea Britanie, Ungaria pentru aproximativ 2,5 milioane flacoane, a fost gestionată corespunzător dublarea cererii de peniciline sterile din ţările scandinave (Danemarca, Norvegia), au fost realizate exporturi de prima urgenţă, solicitate de guvernele din Lituania, Letonia şi Olanda”, arată compania, în raportul semestrial.

Timp de peste o lună (între 22 martie şi 23 aprilie), a fost interzis exportul pentru toate medicamentele din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed), cu excepţia celor produse în România, precum şi pentru unele dispozitive medicale şi materialele sanitare considerate necesare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.

viewscnt