România continuă imunizarea cu vaccinul AstraZeneca

România continuă imunizarea cu vaccinul AstraZeneca

Autorităţile din România au decis continuarea imunizării împotriva Covid-19 cu vaccinul dezvoltat de grupul britanic AstraZeneca, pe baza ultimelor recomandări ale Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), deşi mai multe state europene au decis suspendarea administrării serului. 

Decizia a fost luată luni seară, în cadrul unei şedinţe extraordinare la care au participat reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

"În urma analizării rapoartelor de reacţii adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte ţări, a evenimentelor raportate la nivel internaţional, dar şi a recomandărilor autorităţii de reglementare de la nivel european, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanţii din cadrul instituţiilor mai sus menţionate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva Covid-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european", a precizat CNCAV, într-un comunicat.

Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către comisia de farmacovigilenţă (PRAC) a EMA şi emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie, EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COovid-19 şi deces depăşesc riscul apariţiei de reacţii adverse.

Autorităţile române, pe baza evaluărilor EMA, consideră că tulburările de coagulare au apărut la un număr redus de pacienţi vaccinaţi, fără să depăşească frecvenţa raportată în populaţia generală nevaccinată.

"Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze şi pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experţii de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relaţie de cauzalitate între administrarea vaccinului şi aceste evenimente", menţionează comunicatul.

Luni, mai multe state europene, între care Germania, Franţa şi Italia, au decis să spuspende administrarea vaccinului AstraZeneca până la finalizarea unei evaluări realizate de experţii EMA.

viewscnt