România înregistrează aproape 400 de noi cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă în fiecare an

România înregistrează aproape 400 de noi cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă în fiecare an

România înregistrează în fiecare an aproape 400 de cazuri noi de tuberculoză multidrog-rezistentă, potrivit managerului Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler.

Specialiştii consideră că este important ca tratamentul pacienţilor să fie asigurat cu medicamente de ultimă generaţie, însă fondurile alocate în prezent în România sunt insuficiente pentru asigurarea tratamentului tuturor bolnavilor.

"Se fac calcule bugetare pentru pacientul cu tuberculoză multidrog-rezistentă. Bedachilina şi delemanidul sunt medicamente extrem de scumpe. În acest moment, cantităţile pe care putem achiziţiona nu sunt suficiente pentru toţi pacienţii", a afirmat Beatrice Mahler, citată de Agerpres.

Managerul speră ca Ministerul Sănătăţii să asigure fonduri care să acopere tratamentul tuturor pacienţilor cu tuberculoză multidrog-rezistentă.

"România are anual aproape 400 de cazuri noi de tuberculoză multidrog rezistentă, 350-370 de cazuri noi de tuberculoză rezistentă. Ştim sigur că vom avea bani pentru 100 pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistentă (cu noile scheme de tratament, n.r.). Trebuie să găsim bani pentru toţi pacienţii, pentru că tratamentul trebuie să fie asigurat pentru toţi în egală măsură", a menţionat managerul.

La Institutul "Marius Nasta" din Capitală sunt trataţi anual aproximativ 200 de pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistentă.

"România are trei centre de tuberculoză multidrog-rezistentă: unul la Bisericani, unul la Leamna şi unul în Bucureşti, unde pacienţii diagnosticaţi iniţiază acest tratament. Ulterior, în momentul în care ei sunt negativi şi nu mai reprezintă un pericol pentru cei din jur, vor putea continua tratamentul cu care pleacă din aceste centre", a mai spus Mahler, cu prilejul unui eveniment organizat de Sănătate Press Group şi Institutul "Marius Nasta".

Un tratament nou pentru tuberculoza multidrog rezistentă costă aproximativ 25.000 euro pentru fiecare pacient.

Recent, Ministerul Sănătăţii a lansat un proiect-pilot pentru tratarea în ambulatoriu a cel puţin 200 de pacienţi cu tuberculoză din Bucureşti, în cadrul unui proiect mai amplu de control al maladiei finanţat din Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei şi Malariei.

viewscnt