România primeşte medicamente cu anticorpi monoclonali şi concentratoare de oxigen pentru tratamentul pacienţilor cu Covid-19

România primeşte medicamente cu anticorpi monoclonali şi concentratoare de oxigen pentru tratamentul pacienţilor cu Covid-19

România primeşte, sub formă de ajutor de la alte state membre ale Uniunii Europene, medicamente cu anticorpi monoclonali şi concentratoare de oxigen pentru tratamentul pacienţilor cu Covid-19, în condiţiile în care situaţia din spitale este disperată din cauza numărului prea mare de pacienţi care necesită spitalizare, iar reprezentanţii multor unităţi sanitare se plâng că nu au suficiente medicamente. 

MEDICAMENTE CU ANTICORPI MONOCLONALI DIN ITALIA

Marţi seara, o aeronavă militară a adus din Milano, Italia, circa 5.200 de doze de medicamente cu anticorpi monoclonali.

Dozele reprezintă un ajutor oferit României de către Italia, ca urmare a solicitării autorităţilor de la Bucureşti.

"Mâine (miercuri, n.r.) în Monitorul Oficial vor apărea actualizate criteriile pentru tratamentul cu acest medicament, care este un medicament injectabil intravenos, important pentru cazurile care sunt mai puţin severe şi în care simptomatologia este de până la şapte zile. Criteriile au fost stabilite de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii, astfel încât de mâine, odată cu acest transport, vom avea şi criteriile medicale de tratament şi de împărţire în spitalele din România", a afirmat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, la sosirea aeronavei.

Autorităţile nu au precizat care este medicamentul primit ca ajutor de România, însă indiciile sugerează căe ste vorba de medicamentul cu anticorpi monoclonali al companiei americane Regeneron, pentru care Comisia Europeană a încheiat în iunie 2021 un contract de achiziţie.

Contractul a fost încheiat cu companiile farmaceutice Regenron şi Roche pentru cumpărarea a 55.000 de doze de medicament cu anticorpi monoclonali dezvoltat de Regeneron pentru tratamentul Covid-19

Constractul a fost primul încheiat centralizat la nivelul UE pentru un astfel de medicament şi face parte din planul Comisiei Europene de a identifica cele mai  promiţătoare tratamente pentru Covid-19.

Ulterior, statele membre ale UE interesate, între care nu s-a numărat România, au cumpărat efectiv doze de REGEN-COV.

În SUA, două astfel de tratamente cu anticorpi monoclonali dezvoltate special pentru tratarea Covid-19 – cel al Regeneron şi cel dezvoltat de Eli Lilly – au fost autorizate în luna noiembrie 2020, după ce studiile clinice au arătat că sunt sigure şi eficace.

În cazul medicamentului dezvoltat de Regeneron, studiile au arătat că reduce încărcătura virală, mai ales la pacienţii la care răspunsul imunitar nu a fost încă iniţiat sau la care încărcătura virală a fost ridicată de la început.

Totuşi, deşi cele două medicamente cu anticorpi monoclonali au fost aprobate în SUA, ele au fost puţin folosite, în principal deoarece trebuie administrate de personalul medical în spital şi într-o fază timpurie a bolii – iar mulţi pacienţi cu Covid-19 ase internează abia după ce starea lor se agravează.

Medicamentul REGN-COV2 a fost folosit, începând din octombrie, şi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti, principalul centru pentru Covid-19 din România, care a fost inclus într-un studiu clinic în care a fost testat tratamentul.

Anticorpii sunt proteine produse în mod natural de organism pentru a-l proteja de ameninţări virale precum Covid-19. Pentru a dezvolta cocktailul de anticorpi monoclonali, cercetătorii de la Regeneron au analizat mii de anticorpi pentru a descoperi care dintre ei sunt cei mai puternici pentru a combate infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2.

CONCENTRATOARE DE OXIGEN DIN POLONIA

Miercuri, România a primit din partea Poloniei, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, 50 de concentratoare de oxigen pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, care urmează să fie trimise la spitalul modular din Leţcani, judeţul Iaşi.

Deschiderea acestui spital, care a stat nefolosit în ultimele luni din cauza unor deficienţe, este necesară în condiţiile în care unităţile medicale din România nu mai fac faţă numărului foarte mare de pacienţi cu Covid-19 ce necesită spitalizare, marea majoritate fiind nevaccinaţi.

De altfel, România a înregistrat în ziua precedentă cel mai mare număr de decese din cauza Covid-19 de la debutul pandemiei - 442.

viewscnt