România propune cinci teme prioritare în domeniul sănătăţii în perioada preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din prima jumătate a anului viitor, care se referă la rezistenţa anti-microbiană, vaccinare, acces egal al pacienţilor la medicamente, mobilitatea pacienţilor şi E-Health, potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.
Afirmaţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri care a avut loc joi, la Bruxelles, între Sorina Pintea şi comisarul european pentru Sănătate şi Securitate Alimentară, Vytenis Andriukaitis.
În cadrul întâlnirii, cei doi au discutat despre priorităţile României în domeniul sănătăţii după preluarea Preşedenţiei Consiliului UE.
“Sorina Pintea a declarat în timpul întâlnirii că, România îşi doreşte o preşedenţie ambiţioasă, dar în acelaşi timp şi realistă. În domeniul Sănătăţii vor exista 5 teme prioritare care se referă la rezistenţa anti-microbiană, vaccinare, acces egal la medicamente al pacienţilor din UE, mobilitatea pacienţilor şi E-Health”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Ministrul Sănătăţii a participat joi şi la Conferinţa pentru Fonduri Structurale şi Investiţii ESI, organizată sub patronajul comisarului european pentru Sănătate.
România beneficiază de circa 580 de proiecte în domeniul sănătăţii finanţate din fonduri europene, cu o valoare de 1,7 miliarde euro, aflate în diferite stadii de evoluţie.
Astfel, Ministerul Sănătăţii va implementa 10 proiecte în valoare de 32 milioane euro pentru întărirea capacităţii administrative în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), unde se are în vedere îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul calităţii şi performanţei sistemului medical românesc.
În Programul Operaţional Capital Uman (POCU), domeniul Sănătăţii are 59 proiecte în valoare de 461 milioane euro, din care 50 sunt deja în implementare.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii este în curs de implementare sau semnare a 58 de contracte de finanţare cu valoare de 260 milioane euro prin care se solicită la rambursare investiţiile efectuate în ambulatorii sau în infrastructura de urgenţă începând cu anul 2014 şi până în prezent în cadrul Programului Operaţional Regional (POR).
Tot în cadrul POR, spitalele beneficiază de fonduri dedicate eficienţei energetice a clădirilor.
Ministerul susţine că cel mai important proiect al său pe POR rămâne construcţia a trei spitale regionale de urgenţă, deşi acestea vor fi construite abia după 2020.
Recent, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a afirmat că proiectul spitalelor regionale din România ar putea beneficia de fonduri europene majorate dacă guvernul l-ar transfera pe altă axă de finanţare.
În prezent există fonduri europene disponibile pentru acest proiect de 150 milioane euro, însă guvernul nu a făcut nicio solicitare pentru suplimentarea fondurilor, potrivit comisarului european.
Declaraţiile comisarului european au venit ca replică la afirmaţiile făcute recent de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care susţinea că guvernul român ar fi primit un răspuns negativ în luna septembrie de la Comisia Europeană în legătură cu posibilitatea alocării unor fonduri europene suplimentare pentru spitalele regionale.
Sorina Pintea a susţinut că în decembrie vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare pentru cele trei spitale regionale - de la Iaşi, Cluj şi Craiova.
În august, ministrul susţinea că cererea de finanţare pentru spitalul regional din Iaşi va fi depusă în cursul lunii septembrie la Bruxelles, urmând ca în octombrie să fie depusă şi cererea pentru spitalul regional din Cluj.
Ca urmare a întârzierii proiectului spitalelor regionale, Consiliul Judeţean Cluj a cerut să preia proiectul construirii spitalului regional din Cluj, însă ministrul Sănătăţii a respins solicitarea.