Autorităţile din Rusia au aprobat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 dezvoltat de un institut rusesc, deşi vaccinul nici nu a intrat încă în studii clinice de faza a III-a, care să arate eficienţa şi siguranţa sa. Experţii inrternaţionali critică decizia Moscovei, bazată pe considerente politice şi nu ştiinţifice, avertizând asupra pericolului pentru populaţie de a utiliza un vaccin insuficient testat.
Potrivit Reuters, care citează publicaţii ruseşti, vaccinul a fost dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, care a finalizat în august doar studiile clinice de fază timpurie – în care se testează în primul rând siguranţa unui vaccin sau medicament.
Vaccinul urmează să fie numit Sputnik V, iar preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că una dintre fiicele lui a fost deja imunizată cu acest vaccin.
Studiile clinice de faza a III-a, cu un număr mare de voluntari înrolaţi, urmează să înceapă abia în această lună, însă autorităţile de la Moscova s-au grăbit să aprobe vaccinul în urma ambiţiei Rusiei de a fi prima ţară din lume care aprobă un vaccin anti-Covid-19.
UPDATE: Mulţi experţi consideră periculoasă decizia Kremlinului de a pune ideea de prestigiu internaţional, de care este foarte ataşat regimul Putin, înaintea ştiinţei şi siguranţei pacienţilor.
"Rusia pur şi simplu realizează un experiment la scară largă în rândul populaţiei", a declarat Ayfer Ali, cercetător în domeniul medicamentelor la Warwick Business School din Marea Britanie, pentru Reuters.
Potrivit standardelor internaţionale, o astfel de folosire a unui vaccin este neetică şi ar putea avea efecte dăunătoare asupra acceptării vaccinării de către populaţie.
"Vaccinarea de masă cu un vaccin netestat suficient este neetică. Orice problemă în cadrul campaniei de vaccinare din Rusia va fi dezastruoasă atât prin efectele negative asupra sănătăţii, cât şi asupra acceptării vaccinurilor de către populaţiei", a explicat Francois Balloux, expert al Institutului de Genetică din cadrul University College London, care consideră decizia autorităţilor ruse "nesăbuită şi nebunească".
Recent, centrul britanic pentru securitate cibernetică a anunţat că un grup de hakeri susţinut de autorităţile ruse a încercat să fure informaţii despre vaccinuri şi tratamente pentru Covid-19 de la instituţii ştiinţifice şi farmaceutice din întrega lume.
În prezent, pentru 150 de vaccinuri sunt în diiverste faze de cercetare-dezvoltare, din care 23 sunt în studii clinice. Dintre acestea, cel puţin 4 vaccinuri au intrat în studii clinice de faza a III-a (finală), niciunul în Rusia, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).