Salariile angajaţilor CNAS, majorate în Parlament. Decizia a oprit protestele

Salariile angajaţilor CNAS, majorate în Parlament. Decizia a oprit protestele

De la începutul lunii noiembrie, angajaţii caselor de asigurări sociale de sănătate judeţene au declanşat acţiuni de protest pe perioadă nedeterminată, din cauza salariilor considerate prea mici. După două săptămâni de proteste, revendicările salariaţilor sunt aproape de a fi soluţionate. Astfel, Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege prin care se majorează veniturile personalului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În urma deciziei, sindicatele au anunţat oprirea protestelor. 

Majorarea salariilor s-a realizat printr-o serie de amendamente introduse la Ordonanţa Guvernului nr. 21/2023 (pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii).

Amendamentele votate în Camera Deputaţilor prevăd că salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS şi al caselor de asigurări se vor stabili "la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului".

"Asimilarea funcţiilor şi salariilor (...), precum şi stabilirea noului nivel de salarizare se realizează prin ordin al preşedintelui CNAS, în limita bugetului aprobat prin Legea bugetului de stat", prevede actul normativ, în forma adoptată de camera inferioară a Legislativului, forul decizional în cazul acestui act normativ.

Pentru funcţiile din cadrul CNAS  care nu au corespondent în aparatul de lucru al Guvernului, salariile de bază se vor stabili prin asimilarea acestora cu alte funcţii existente pentru care s-a realizat deja asimilarea, pe baza unor criterii care vor fi stabilite în ordinul preşedintelui CNAS.

Aceste criterii de asimilare vor fi obligatorii, dar nu limitative.

"Pentru funcţiile din cadrul CNAS şi caselor de asigurări de sănătate care au corespondent în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi pentru care (...) rezultă procente diferite de majorare salarială, stabilirea nivelului de salarizare se face prin acordarea, pentru toate funcţiile, a celui mai mare procent rezultat", mai prevede actul normativ.

La începutul lunii noiembrie, sindicaliştii din CNAS anunţau că, după asumarea răspunderii Guvernului pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României, peste 100 de salariaţi din casele de asigurări sociale de sănătate au migrat către alţi ordonatori de credite din sistemul public.

Potrivit sindicaliştilor, acest fenomen aduce grave atingeri funcţionării CNAS şi a caselor judeţene de asigurări de sănătate mai ales în relaţia cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate.

Situaţia poate pune în pericol decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (precum spitale sau farmacii) şi asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare din programele naţionale de sănătate pentru pacienţii cu boli cronice, susţineau sindicaliştii.

viewscnt