Sănătatea inimii gravidei ar putea influența sănătatea copilului

Sănătatea inimii gravidei ar putea influența sănătatea copilului
martie 01 09:00 2021 Timp citire articol: 4 minut(e)

Sănătatea inimii începe în uter. Aceasta este concluzia unui nou studiu, care arată că sănătatea inimii unei femei gravide poate prezice sănătatea copiilor ei până la adolescență. Cercetătorii au descoperit că atunci când greutatea, tensiunea arterială și nivelul colesterolului gravidelor nu au fost în limite normale, copiii acestora au prezenta un risc crescut pentru aceleași probleme de sănătate.

,,Motivele nu sunt certe, dar ar putea fi o chestiune atât de biologie, cât și de stilul de viață. Genele, precum și efectele mediului uterin asupra dezvoltării fetale ar putea influența. La fel și dietele și obiceiurile privind exercițiile”, a precizat dr. Amanda Perak, cercetător principal și profesor la Spitalul de Copii Lurie și la Universitatea de Medicină Northwestern Feinberg din Chicago.

Dar indiferent de motive, Perak e de părere că descoperirile se adaugă dovezilor că factorii de risc cardiac se formează devreme și poate chiar înainte de naștere. Experții au numit concluziile „importante”, arătând că sarcina ar putea fi un moment critic în determinarea sănătății viitoare a inimii.

„Sănătatea mamelor în timpul sarcinii ar putea avea impact asupra generațiilor viitoare”, a spus dr. Nisha Parikh, cardiolog la Universitatea din California, San Francisco și expert voluntar la American Heart Association.

Totuși, dacă femeile însărcinate nu au o sănătate cardiovasculară optimă, copiii lor pot fi cu ajutorul unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice sănătoși. Dar, în mod ideal, femeile ar trebui să aibă în sarcină o greutate sănătoasă, o tensiune normală, colesterol și niveluri normale de zahăr din sânge.

Constatările, publicate recent în Jurnalul Asociației Medicale Americane, se bazează pe 2.300 de perechi mamă-copil din mai multe țări, inclusiv din Statele Unite. Cercetătorii au evaluat factorii de risc cardiovascular ai gravidelor în a 28-a săptămână de sarcină, analizând tensiunea arterială, colesterolul, glicemia, greutatea și obiceiurile de viață, inclusiv fumatul.

Anchetatorii au evaluat apoi aceeași factori (mai puțin fumatul) la copiii lor cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani. În general, o treime dintre femeile însărcinate au fost considerate a avea o sănătate cardiovasculară optimă, în timp ce 6% au avut doi sau mai mulți factori de risc. Ani mai târziu, copiii născuți de mame din acest ultim grup au fost de aproape opt ori mai predispuși să aibă factori de risc multipli, comparativ cu copiii ale căror mame au avut o sănătate optimă în timpul sarcinii.

Aceste cote au fost de trei ori mai mari la copiii ale căror mame au avut un factor de risc. Dr. Stephen Daniels, care a scris un editorial care însoțește raportul, crede că studiul este „cu adevărat important”.

Potrivit acestuia, în ultimii ani, cercetările au indicat faptul că expunerile în uter pot face ca sănătatea cardiovasculară la naștere a copiilor să fie diferită, dar asta nu înseamnă că sănătatea copiilor este predeterminată. Și, a adăugat el, „nu este vorba despre a da vina pe mame. În schimb, este posibil ca ajutarea femeilor să intre în sarcină cât mai sănătoase posibil să aibă efecte de undă asupra copiilor”. Și dacă mai mulți adolescenți ar avea o sănătate cardiovasculară optimă, acest lucru s-ar putea traduce în mai puține atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale ani mai târziu.

Daniels a făcut referire la alte cercetări care arată că, dacă oamenii ajung la vârsta de 50 de ani fără factori de risc majori, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, aceștia prezintă un risc foarte scăzut de viață de boli de inimă sau accident vascular cerebral.

,,Problema este că nu mulți oameni ajung la vârsta de 50 de ani fără factori de risc. Deci, prevenirea trebuie să înceapă devreme, posibil chiar și în uter. Sănătatea mamelor în timpul sarcinii poate fi chiar mai importantă decât am apreciat”, a spus Daniels.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu