Grupul francez Sanofi, unul dintre liderii mondiali în domeniul vaccinurilor, a semnat marţi un acord cu Pfizer şi BioNTech pentru a produce vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de aceste companii.
Directorul general al Sanofi, Paul Hudson, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Le Figaro că grupul framcez va produce până la 100 de milioane de doze de vaccin pentru Pfizer şi BioNTech până la finalul acestui an.
Decizia a fost luată în condiţiile în care guvernul francez a avut discuţii pe această temă cu Sanofi pentru a creşte cantitatea de doze de vaccin disponibilă.
Spre deosebire de Pfizer şi BioNTech, care au un vaccin împotriva Covid-19 aprobat în Uniunea Europeană încă de la finalul anului trecut, Sanofi a înregistrat întârzieri în dezvoltarea unui vaccin. Ultimele estimări arată că pentru vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Sanofi în parteneriat cu grupul britanic GSK s-ar putea depune o solicitare de autorizare spre finalul acestui an.
"Am studiat mai multe opţiuni posibile înainte de a ne apropia de Pfizer/BioNTech , cu care am semnat marţi un acord. Vom folosi uzina noastră din Frankfurt, Germania, pentru a prepara produsul care ne va fi furnizat de Pfizer/BioNTech începând din luna iulie. Această facilitate de producţie este situată aproape de sediul BioNTech", a afirmat Paul Hudson.
Sanofi este unul dintre liderii mondiali în domeniul vaccinurilor şi lucrează în prezent la dezvoltarea a două vaccinuri pentru coronavirusul SARS-CoV-2.
Primul dintre vaccinuri, dezvoltat împreună cu grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK), a declanşat un răspuns imunitar considerat insuficient la persoanele în vârstă în studiile clinice de fază finală şi urmează să fie testat în studii suplimentare, ceea ce generează întârzieri semnificative.
Cele două companii vor demara un alt studiu clinic în luna februarie 2021 şi speră să dezvolte un vaccin mai eficace până la finalul acestui an – o lovitură serioasă în eforturile de a combate pandemia de Covid-19.
Vaccinul care a înregistrat probleme în studiile clinice foloseşte un adjuvant al grupului GSK pentru a-i creşte eficacitatea – este vorba de un vaccin recombinant.
Al doilea vaccin este dezvoltat în colaborare cu compania americană Translate Bio şi se bazează pe o tehnologie diferită, cunoscută sub denumirea mARN – similară celei folosite de Moderna şi Pfizer/BioNTech.
Primul vaccin a intrat în studii clinice în septembrie 2020, în timp ce al doilea la sfârşitul anului trecut.