România a înregistrat o creştere economică impresionantă în ultimele decenii, însă cu toate acestea incidenţa cancerului de col uterin este similară cu cea din ţări mult mai sărace, cum ar fi Venezuela, Peru, Congo sau Myanmar. De altfel, România înregistrează cele mai ridicate rate de incidenţă şi mortalitate prin cancerul de col uterin din Uniunea Europeană, care sunt de 2,7, respectiv 3,2 ori mai mari decât media europeană, arată datele transmis de Acţiunea HPV România, proiect pilot al European Cancer Organization, în contextul Săptămânii Europene a Imunizării.
Astfel, cancerul cervical constituie a patra cea mai frecventă cauză oncologică de deces pentru femeile românce.
"Contribuţia disproporţionată a României la incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin în UE: circa 12% din femeile nou diagnosticate cu cancer de col uterin (peste 1:8 cazuri) şi 13% din decesele (aproape 1:8 cazuri) survenite în toate cele 27 de state membre UE provin din România", menţionează comunicatul.
Cu 3.368 de cazuri noi şi 1.793 de decese înregistrate în 2022, România înregistrează cele mai ridicate rate de incidenţă şi mortalitate prin cancerul de col uterin din Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, aceste statistici arată şi un potenţial foarte ridicat de scădere a incidenţei cancerului de col uterin ca urmare a creşterii ratelor de vaccinare anti-HPV.
"Proiecţiile bazate pe informaţiile disponibile privind acoperirea vaccinală anti-HPV din perioada 2020-2023 sugerează că România are un potenţial semnificativ de a îndeplini ţintele de vaccinare prevăzute în Planul Naţional de Combatere a Cancerului. Cu un ritm de creştere a ratei de vaccinare similar cu cel observat în primii ani de implementare, este posibil să atingem un nivel de 30% până în 2025 şi 40% până în 2030", arată asociaţia.
România are, în prezent, un cadru de accesibilitate pentru vaccinarea anti-HPV în comparaţie cu alte state membre ale UE, având nevoie doar de intervenţii strategice punctuale care să adreseze barierele existente.
"Provocările cronice ce stau în faţa unui control substanţial mai eficace al malignităţilor, pentru care există soluţii de sănătate publică, aşa cum este cazul cancerului de col uterin, necesită a fi abordate cu prioritate pentru a maximiza salvarea unui număr cât mai mare de vieţi într-un interval de timp cât mai scurt", menţionează Acţiunea HPV România.
Astfel, prin implementarea măsurilor care sprijină vaccinarea anti-HPV, coroborat cu derularea unui program de screening populaţional, România are şansa să reducă semnificativ impactul acestei boli.
Vaccinarea împotriva HPV este considerată cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin. În România, vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete şi băieţi cu vârste între 11 şi 18 ani, în timp ce femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani beneficiază de vaccinare anti-HPV în regim compensat 50%.
Acţiunea HPV România, proiect pilot al European Cancer Organization, sprijină organizaţiile şi instituţiile naţionale să se mobilizeze şi să colaboreze pentru a implementa politici menite să crească rata vaccinării împotriva HPV, screeningul şi acoperirea informaţională. O gamă largă de organizaţii s-au unit în cadrul acestei noi campanii.