Administraţia Statelor Unite şi-a schimbat atitudinea privind suspendarea patentelor pentru vaccinuri anti-Covid-19, susuţinând acum această măsură, după ce anul trecut a respins ideea.
Propunerea, susţinută de multe state mai puţin dezvoltate, dar şi de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Acesta a scris în luna martie un articol, publicat în cotidianul britanic de stânga The Guardian, în care a susţinut suspendarea protecţiei oferite de patentele pentru vaccinurile împotriva Covid-19, pentru a permite creşterea numărului de doze disponibile.
Administraţia Biden a decis acum să susţină propunerea, care are nevoie de un consens în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pentru a fi aplicată.
Totuşi, suportul oferit de SUA ar putea cântări decisiv în favoarea unei eventuale aprobări a măsurii.
"Este o criză globală de sănătate. Aceste circumstanţe extraordinare ale pandemiei de Covid-19 necesită măsuri extraordinare", a declarat Katherine Tai, reprezentant pentru comerţ al SUA, într-un comunicat citat de Reuters.
"Administraţia crede cu tărie în protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, dar, pentru a termina această pandemie, susţine suspendarea acestei protecţii pentru vaccinurile împotriva Covid-19", a completat oficialul american.
Măsura a fost propusă iniţial de India şi Africa de Sud şi este susţinută de circa 100 de state, în principal din categoria celor slab dezvoltate.
Statele membre ale OMC sunt, însă, împărţite pe această temă. Companiile farmaceutice şi statele dezvoltate, între care SUA, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, se opun suspendării patentelor, chiar dacă s-ar plăti compensaţii.
Totuşi, decizia administraţiei Biden ar putea fi decisivă pentru o decizie în cadrul OMC.