Scleroza multiplă și depresia cresc de 5 ori riscul de deces

Scleroza multiplă și depresia cresc de 5 ori riscul de deces
septembrie 03 09:00 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Depresia și scleroza multiplă (SM) tind să meargă mână în mână și potrivit noilor cercetări riscul de deces în următorul deceniu poate fi de până la cinci ori mai mare pentru persoanele care suferă de depresie și SM față de cele care nu au niciuna dintre afecțiuni.

,,De ce combinația este atât de letală nu este încă pe deplin înțeles, dar pot fi implicați mai mulți factori. Pentru început, depresia este asociată cu inflamația și alte modificări ale creierului care cresc riscul de accident vascular cerebral. Este posibil ca persoanele cu tulburări psihiatrice să nu gestioneze și factorii de risc cardiovascular, iar depresia este asociată cu comportamente nesănătoase referitoare la dietă, activitate fizică care pot afecta negativ SM, precum și alte aspecte ale sănătății”, a explicat dr. Raffaele Palladino, cercetător la Imperial College London și autorul studiului.

SM afectează aproape un milion de persoane din Statele Unite și conform lui Palladino 20% dintre persoanele cu SM suferă de depresie. Pentru studiu, cercetătorii au analizat înregistrările medicale ale aproape 85.000 de persoane cu și fără SM. Au urmărit cine a dezvoltat boli vasculare sau a murit pe o perioadă de 10 ani. La începutul studiului, 21% dintre persoanele cu SM au fost deprimate, la fel ca 9% dintre persoanele fără SM.

Persoanele cu SM și depresie au fost de peste cinci ori mai predispuse să moară din orice cauză în următorul deceniu, în comparație cu persoanele fără nici o afecțiune, au concluzionat cercetătorii care au controlat și alți factori care ar putea afecta riscul de a muri, cum ar fi fumatul și diabetul.

Studiile au arătat că persoanele cu ambele afecțiuni au de trei ori mai multe șanse de a dezvolta boli vasculare decât persoanele care nu au niciuna dintre afecțiuni. Oamenii cu SM fără depresie au fost de aproape patru ori mai predispuși să moară decât persoanele care nu aveau nicio afecțiune, iar persoanele cu depresie fără SM au fost de aproape două ori mai predispuse să moară, a arătat studiul.

,,Este prea devreme pentru a spune dacă tratamentul depresiei la persoanele cu SM va contribui la îmbunătățirea factorilor de risc vascular, cum ar fi inflamația creierului și la scăderea riscului de deces. Conștientizarea simptomelor depresiei în SM și sprijinul familiei sunt critice”, a spus Palladino.

Simptomele frecvente ale depresiei pot include sentimente de tristețe, iritabilitate; pierderea interesului pentru activități normale; tulburari ale somnului; oboseală; modificări ale poftei de mâncare; sentimente de vinovăție și gânduri frecvente de moarte. „Screeningul adecvat al sănătății mintale urmat de o intervenție în timp util și eficientă este un pas esențial pentru a atenua povara depresiei”, e de părere Palladino.

Doi experți care nu au făcut parte din studiu au subliniat importanța recunoașterii semnelor depresiei și a bolilor vasculare la persoanele cu SM și tratarea corespunzătoare a acestora.

,,Acest studiu identifică relația dintre SM și depresie și evidențiază impactul acestei combinații asupra riscului vascular incident și a mortalității din toate cauzele”, a declarat dr. Emily Pharr, profesor de neurologie la Centrul Medical Baptist Wake Forest din Winston-Salem.

Aceste constatări subliniază importanța monitorizării atente a simptomelor depresiei și a factorilor de risc vascular la pacienții care trăiesc cu SM.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu