Scrisoare deschisă către Premierul României de la medicul de familie Valentin Pantea

Scrisoare deschisă către Premierul României de la medicul de familie Valentin Pantea

Medicul de familie bihorean Valentin Pantea a întocmit o scrisoare deschisă premierului României Florin Cîţu în care detaliază nemulţumirile faţă de anumite măsuri ale guvernanţilor cum ar fi pensionarea medicilor la 67 de ani, introducerea auditului pentru cabinetele medicale. Medicul de familie din Bicăcel, judeţul Bihor îi atrage atenţia premierului că bonusurile promise de guvern medicilor de familie au acordate acestora mai mult pe hârtie decât în practică şi că medicii de familie s-au implicat în vaccinarea împotriva COVID-19.

Dr. Valentin Pantea a postat Scrisoarea deschisă către Prim-ministru Florin Cîţu pe pagina sa de facebook.

,,D-le Premier, vă scriu cu regretul că nici dvs, la fel ca şi ceilalţi premieri şi miniştri ai sănătăţii din România, nu aţi înţeles că medicina de familie este cea care face economie sistemului medical întrucât medicina de familie rezolvă cele mai multe cazuri medicale cu cei mai puţini bani de la buget, că din acest motiv în UE se pune bază pe medicină de familie (la noi de ani de zile se pune ,,acid" pe medicina de familie de parcă cineva ar dori că această specialitate medicală să dispară). Tot cu regret vă informez în ciuda celor spuse de cei care vă informează despre bonusurile promise de guvern medicilor de familie, acestea au acordate acestora mai mult pe hârtie decât în practică. De asemenea, îmi permit să-i contrazic pe cei care v-au informat că medicii de familie nu s-au implicat în campania de vaccinare, uitând că mai bine de 90% dintre medicii din centrele fixe de vaccinare sunt medici de familie, iar mai bine de 50% din medicii de familie care nu sunt implicaţi în centrele fixe de vaccinare vaccinează individual la cabinetul propriu”, îşi începe scrisoarea medicul de familie.

Referindu-se la Proiectul de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 pentru reforma în domeniul sănătăţii, medicul spune că se pregăteşte o mare nedreptate pentru medici şi anume pensionarea la 67 de ani.

,,Evident că această prevedere este ilegală (încalcă alte legi organice din Codul Muncii), este discriminatorie (toţi ceilalţi salariaţi se pot pensiona la 65 de ani, doar medicii vor fi obligaţi să mai lucreze încă 2 ani), imorală (vom munci până la adânci bătrâneţi pentru a plăti pensiile speciale ale celor care ies la pensie încă de la 45-50 de ani) şi lipsită de respect faţă de medici”, mai arată în scrisoare medicul.

Valentin Pantea nu este de acord nici cu auditul pentru cabinetele medicale, pe care acelaşi Proiect de Ordonanţă doreşte să-l introducă.

,,Vă reamintesc că la ora actuală, eu ca medic de familie sunt certificat de Colegiul Medicilor din România (am o pregătire şi cunoştinţe necesare pentru a putea lucra că medic de familie), iar cabinetul meu şi dotarea acestuia sunt evaluate de CAS şi DSP. De aceea, nu înţeleg de ce ar mai fi nevoie de încă o acreditare/un audit pentru mine şi pentru cabinet, nu înţeleg de ce aceste evaluări/acreditări nu sunt suficiente. Şi mă mai întreb unde în UE mai există astfel de audituri pentru cabinetele de medicină de familie (după cunoştinţele mele sistemele medicale din UE cer mult mai puţine acreditări/evaluări pentru cabinetele de medicină de familie decât ceea ce prevede deja legislaţia de la noi din ţară)”, semnalează dr. Valentin Pantea în scrisoarea sa.

viewscnt