În România se distrug anual între 72.000 şi 100.000 de litri de plasmă, iar costul este de 10 euro pentru fiecare litru distrus, a afirmat miercuri secretarul de stat Cristian Grasu din Ministerul Sănătăţii, la o dezbatere publică.
Ministerul Sănătăţii a organizat miercuri o dezbatere publică despre modificarea legislaţiei privind transfuzia de sânge, la solicitarea Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).
360 medical.ro a prezentat, în 13 iunie, un proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului (OUG) elaborat de Ministerul Sănătăţii, care propune modificări importante ale legislaţiei privind transfuzia de sânge, între care înfiinţarea Sistemului Naţional Informatic de Transfuzie Sanguină (SNITS) care să asigure trasabilitatea de la venă la venă, precum şi desemnarea de responsabili pentru această activitate.
"Ce ne interesează în mod special este faptul că noi distrugem plasmă în fiecare an, multă. Că o distrugem este păcat, că mai şi plătim zece euro pe fiecare litru plasmă distrus este deja o problemă care ne pune în situaţia de gândi o metodă eficientă de a câştiga ceva din treaba aceasta", a spus Grasu, citat de Agerpres.
"Dacă am folosi această plasmă în loc să o distrugem dintr-o dată, am economisi zece euro la fiecare litru de plasmă distrus şi înţeleg că sunt aproape 100.000 de litri care se aruncă şi se distrug. La nivel naţional, rapoartele noastre arată între 72.000 şi 100.000 de litri pe an. Facturi de distrugere de plasmă. (...) Eu vă spun ce informaţii am primit la Ministerul Sănătăţii acum doi ani", a completat secretarul de stat.
În cadrul aceleiaşi dezbateri, Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare a solicitat adoptarea în regim de urgenţă a cadrului legislativ pentru înfiinţarea şi funcţionarea de centre pentru colectarea plasmei în vederea obţinerii produselor de acest tip.