Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat că ia în considerare posibilitatea de a convoca un comitet de experţi care să evalueze dacă epidemia de mpox în creştere pe continentul african ar trebui să fie declarată o urgenţă internaţională, potrivit AFP.
Din septembrie anul trecut, cazurile de mpox au crescut în Republica Democratică Congo (RDC) din cauza unei tulpini a virusului care a fost detectată recent în ţările africane din apropiere.
Autorităţile sanitare africane au declarat că numărul cazurilor de mpox a crescut cu 160% până acum în acest an, avertizând că riscul de răspândire este ridicat, având în vedere lipsa tratamentelor sau a vaccinurilor eficiente pe continent, potrivit AP.
Duminică, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că agenţia de sănătate a ONU, centrele africane pentru controlul şi prevenirea bolilor, guvernele locale şi partenerii îşi intensifică răspunsul la epidemie,
„Sunt necesare mai multe fonduri şi sprijin pentru un răspuns cuprinzător", a declarat Tedros pe platforma de social media X.
„Am în vedere convocarea unui comitet de urgenţă al Regulamentului sanitar internaţional pentru a mă sfătui dacă epidemia de mpox ar trebui să fie declarată o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional (PHEIC)".
Aceasta este cela mai înalt grad de urgenţă sanitară pe care o poate emite OMS. Tedros, în calitate de director general al OMS, poate declara o astfel de urgenţă la sfatul unui comitet de experţi în domeniu.
Într-o declaraţie acordată revistei Science, Tedros a adăugat că „acest virus poate şi trebuie să fie stăpânit prin intensificarea măsurilor de sănătate publică, inclusiv supravegherea, implicarea comunităţii, tratamentul şi implementarea direcţionată a vaccinurilor pentru cei cu risc mai mare de infectare"
O tulpină diferită de mpox
Cunoscut anterior sub numele de variola maimuţei (monkeypox), mpox este o boală infecţioasă cauzată de un virus transmis la om de animalele infectate, care poate fi transmis şi de la om la om prin contact fizic apropiat.
Ea a fost descoperită pentru prima dată la om în 1970, pe teritoriul actualei RDC.
Boala provoacă febră, dureri musculare şi leziuni cutanate mari asemănătoare unor furuncule.
Există două subtipuri de virus: Clada I, mai virulent şi mai mortal, endemic în Bazinul Congo din Africa Centrală, şi Clada II, endemic în Africa de Vest.
O cladă este o grupare largă de virusuri care a evoluat de-a lungul deceniilor şi este un grup genetic şi clinic distinct.
În mai 2022, infecţiile cu mpox au crescut la nivel mondial, afectând în principal bărbaţii homosexuali şi bisexuali, din cauza subclasei Clada IIb.
Epidemia a determinat OMS să declare o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care a durat din iulie 2022 până în mai 2023.
Această epidemie a dispărut în mare parte în prezent.
Din septembrie 2023, o tulpină diferită de mpox, subclasa Clada Ib, a apărut în Congo.
La 11 iulie, Tedros a declarat că peste 11.000 de cazuri şi 445 de decese au fost raportate în Congo în acest an, copiii fiind cei mai afectaţi.
Uniunea Africană (UA) a declarat vineri că a „aprobat urgent 10,4 milioane de dolari din fondurile Covid pentru a sprijini eforturile Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Africa de a continua să combată epidemia de mpox pe continent".
Fondurile vor contribui la creşterea monitorizării, a testelor de laborator, a colectării de date la nivel regional şi naţional, a gestionării cazurilor şi infecţiilor şi a accesului la vaccinuri, a adăugat UA.
La sfârşitul lunii iulie, Burundi a raportat trei cazuri, iar Kenya a înregistrat un singur caz.
Apoi, sâmbătă, Uganda a anunţat că au fost detectate primele două cazuri, existând indicii că infecţiile au avut loc în ţara vecină Congo.
Reglementările sanitare internaţionale (International Health Regulations - IHR) reprezintă cadrul care defineşte drepturile şi obligaţiile ţărilor în ceea ce priveşte gestionarea evenimentelor de sănătate publică care ar putea depăşi graniţele acestiora.
IHR sunt obligatorii din punct de vedere juridic pentru 196 de ţări.
În conformitate cu IHR, şeful OMS poate declara „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional", declanşând reacţii de urgenţă în temeiul acestor reglementări.
„O urgenţă de sănătate publică de interes internaţional" a fost declarată doar de şapte ori începând din 2009: pentru gripa porcină H1N1, poliovirus, de două ori pentru Ebola, virusul Zika, Covid-19 şi mpox.