O actualizare a listei simptomelor prezente în Covid-19 a fost făcută recent de cercetătorii de la Universitatea de Medicină Harvard Medical, în urma unui studiu care a inclus peste 1.000 de pacienţi ce au solicitat îngrijiri medicale de când a fost declarată pandemia provocată de noul coronavirus.
Una dintre constatările oamenilor de ştiinţă americani este aceea că febra nu este neapărat în fruntea listei. „Febra nu este un indicator fiabil al Covid-19”, a declarat o dr. Pieter Cohen, prof.univ.dr. la Harvard şi medic la Cambridge Health Alliance din Boston. În opinia acestuia, oamenii care apar la spitale cu simptome respiratorii au doar temperaturi ale corpului uşor ridicate.
,,Covid-19 poate începe cu tuse uscată fără febră, cu dureri în gât, diaree, dureri abdominale, dureri de cap, dureri de spate şi oboseală", a explicat Cohen într-un comunicat de presă.
Un semn-cheie al bolii provocate de coronavirusul SARS-CoV-2 îl reprezintă pierderea mirosului în primele zile de la debutul simptomelor. Iar dificultăţile în respiraţie sunt un simptom diferenţiator de alte boli comune cum ar fi gripa.
,,Scurtarea respiraţiei poate apărea, de asemenea, într-un atac de panică indus de anxietate şi, desigur, de teama că ar putea avea Covid-19 pacientul respectiv. Dar în Covid-19, respiraţia dificilă se accentuează odată cu efortul fizic, inclusiv cu efectuarea unor activităţi simple zilnice precum mersul pe jos, urcarea scărilor”, au explicat cercetătorii, potrivit siteului WebMD.com.
Medicii americani susţin că nivelurile de oxigen din sânge pot scădea precipitat odată cu efortul, chiar şi la oamenii anterior sănătoşi, iar dificultăţile de respiraţie pot fi un semn de avertizare real că o persoană cu COVID-19 s-ar putea confrunta cu scăderi periculoase ale nivelului de oxigen din sânge.
„Recunoaşterea timpurie şi triajul adecvat sunt deosebit de importante, având în vedere că, în primele zile de infecţie, persoanele infectate cu noul coronavirus pot prezenta simptome care nu se disting de o varietate de alte infecţii virale şi bacteriene acute”, a adăugat Cohen.
Studiul condus de prof.dr. Cohen se bazează pe evaluarea a peste 1.000 de pacienţi văzuţi într-un ambulatoriu COVID-19 din Boston. Robert Glatter, medic de medicină de urgenţă la Spitalul Lenox Hill din New York, susţine că în departamentul său se prezintă unii pacienţi fără nici o scădere a oxigenului din sânge, dar cu oboseală, dureri musculare şi adesea cu pierderi ale mirosului.
„Există, de asemenea, un subgrup de pacienţi stabili - cu simptome uşoare şi hipoxie uşoară, dar cel mai important, trebuie să acordăm o atenţie deosebită acelor pacienţi care se confruntă cu simptome precum dificultăţi de respiraţie sau disconfort toracic şi care se agravează. Aceşti pacienţi sunt cei mai expuşi riscului apariţiei unei furtuni de citokine”, a spus Glatter.
Informaţiile medicilor americani vin la câteva zile distanţă de introducerea de către Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite a şase noi puncte pe lista oficială cu simptome ale COVID-19. Simptomele recent adăugate includ frisoane, tremurături repetate însoţite de frisoane, dureri musculare, dureri de cap, gât inflamat şi pierderea gustului sau mirosului.
Un purtător de cuvânt al CDC a declarat că simptomele Covid-19 recent adăugate reflectă schimbările în definiţia de caz adoptate de Consiliul Epidemiologilor (CSTE), format din epidemiologi care lucrează la departamente de sănătate din ţară şi propun CDC recomandări privind modalitatea de monitorizare şi raportare a bolilor, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.
În opinia unor medici americani, vârstnicii – categoria de populaţie cu cel mai mare risc de complicaţii severe sau deces – pot să nu aibă niciunul din simptomele „tipice”. Mai multe relatări ale medicilor americani arată că vârstnicii infectaţi cu noul coronavirus este posibil să doarmă mai mult decât de obicei sau să nu mai mănânce. Pot părea neobişnuit de apatici sau confuzi, pierzându-şi orientarea în mediul înconjurător. Uneori, nici nu mai vorbesc. Ei pot avea ameţeli şi astfel sunt predispuşi la căderi sau pur şi simplu se prăbuşesc.
Şi în privinţa simptomelor gastrointestinale părerile medicilor s-au schimbat, susţinând acum că acestea nu sunt la fel de frecvente în Covid-19, aşa cum se estimase anterior. Mai mult, dermatologii au observat leziuni la nivelul degetelor, asemănătoare degerăturilor, pe le-au denumit “Degetele Covid”, atrăgând atenţia că au descoperit simptome dermatologice la pacienţi cu coronavirus.