Peste 11.000 de angajaţi din sistemul de sănătate vor înregistra venituri salariale mai mici în 2020 ca urmare a limitării sporului pentru condiţii vătămătoare de către guvern, susţine sindicatul Promedica, care anunţă că membrii săi se află în grevă japoneză.
Sindicaliştii din spitale, în grevă japoneză: Prin modificarea OUG 114 vor apărea pierderi salariale
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de proiectul de lege pe care guvernul îşi asumă răspunderea, privind modificarea OUG 114, prin care se limitează sporul pentru condiţii vătămătoare pentru bugetari.
„Modul în care reprezentanţii Guvernului şi Ministerului Sănătăţii aleg să îi trateze pe medici este total incorect, şi neasumat. Ne dorim respectul cuvenit pentru munca făcută zi de zi în spitale şi colaborare, nu măsuri luate peste noapte, fără a exista dezbatere, dialog şi a cântări consecinţele directe şi indirecte”, a menţionat USMR Alianţa Medicilor, într-un comunicat.
Sindicatul estimează că peste 11.000 de angajaţi din sistemul de sănătate vor avea pierderi salariale din 2020, iar peste 50.000 în următorii doi ani.
„Vorbim aici de modificarea modalităţii de calcul a sporurilor, de oameni care o să fie grav afectaţi, unii dintre ei vor avea pierderi salariale de peste 2.000-3.000 de lei. Considerăm că există soluţii ca aceşti profesionişti să nu aibă de suferit, ele pot fi găsite dacă ne aşezăm la masa dialogului”, se arată în comunicat.
Sindicaliştii cer dezbaterea proiectului cu organizaţiile sindicale.
„Scăderea veniturilor va însemna exodul multor medici şi va duce la scăderea accesibilităţii pacienţilor la specialişti şi servicii medicale de calitate. Atragem atenţia asupra faptului că deficitul de forţă de muncă în domeniul sănătăţii rămâne critic, numărul de medici şi de asistente medicale fiind printre cele mai scăzute din Europa”, arată sindicatul.
Proiectul de lege prevede schimbarea modului de calcul al sporului pentru condiţii vătămătoare. Astfel, dacă în prezent acest spor reprezintă 15% din salariu, proiectul de lege prevede limitează sporul la 25% din salariul minim brut pe ţară (circa 560 lei, la nivelul salariului minim brut anunţat de guvern pentru 2020).
Şi federaţia sindicală Sanitas a reacţionat luni la intenţia de limitare a sporului pentru condiţii vătămătoare, chiar dacă a admis că mpsura afectează un număr limitat de angajaţi.
"Această modificare legislativă va aduce pierderi de venituri pentru toate categoriile profesionale din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. Chiar dacă la acest moment modificarea va avea impact asupra unui număr limitat de salariaţi, se crează un precedent periculos care se poate oricând extinde", a menţionat federaţia.
Argumentele guvernului
Recent, premierul Ludovic Orban a declarat că sporul pentru condiţii vătămătoare nu are rezultatele pentru care a fost gândit.
“Dacă tu îmi dai sporul acesta ca să mănânc mai bine sau să am o dietă mai bună, adaptată la regim, sau ca să-mi cumpăr nişte medicamente sau nişte suplimente alimentare, sau îmi dai din alte motive, îl discriminezi pe cel care are salariul mai mic şi care este expus aceloraşi condiţii şi nu fac altceva decât să-l avantajez pe acela care are un salariu mai mare. Am stabilit o sumă fixă de care beneficiază toţi angajaţii, indiferent care este salariul lor brut”, a spus Orban.
El a subliniat că medicii şi asistentele medicale din entităţi publice au beneficiat în 2018 de o creştere anticipată a salariului la nivelul anului 2022.
“Eu cred că această creştere de venit, care a fost spectaculoasă şi bruscă, le asigură o viaţă decentă “, a mai spus Orban.