Sindromul metabolic devine tot mai frecvent în rândul tinerilor

Sindromul metabolic devine tot mai frecvent în rândul tinerilor
iunie 27 13:41 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

O persoană din cinci cu vârsta sub 40 de ani suferă de sindrom metabolic, un grup de factori de risc care împreună cresc șansele pentru multe afecțiuni grave precum diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Un nou studiu, derulat în rândul americanilor, a constatat că rata sindromului metabolic este în creștere la toate grupele de vârstă, însă în rândul tinerilor între 20 și 39 de ani, rata a crescut cu 5 procente pe parcursul a cinci ani.

,,Tendințele sindromului metabolic sunt foarte alarmante. O proporție uriașă a populației adulte este afectată de acest sindrom- în general, 37% dintre adulții din Statele Unite. La adulții tineri, prevalența a fost remarcabil mai mare,” a declarat dr. Robert Wong, co-autorul studiului, de la Veterans Affairs Palo Alto System Health System din California.

Wong a spus că efectele specifice sindromului metabolic la tineri nu au fost încă studiate bine, dar este de văzut pentru că impactul este cumulativ. Studiul a inclus datele a peste 17.000 de voluntari, iar rezultatul a fost că unul  din trei (35%) avea sindrom metabolic. Ratele au fost similare atât la bărbați, cât și la femei.

Cercetătorii au comparat datele privind cazurile din 2011-2012 la nivelurile din 2015-2016. Printre persoanele între 20 și 39 de ani, sindromul metabolic a crescut de la 16% la 21%. Pentru cele între 40 și 59 de ani, rata a trecut de la 38% la 42%, iar la cele peste 60 de ani, a crescut de la 47% la 50%. Wong e de părere că stilul de viață pare a fi cel mai mare contribuitor la această creștere. El a spus că sunt necesare intervenții țintite pentru a ajuta oamenii să mănânce mai sănătos și să aibă mai multă activitate.

Dr. John Osborne, directorul Departamentului de cardiologie din Southlake, Texas, a revizuit rezultatele și a spus că ratele în creștere ale tinerilor îl îngrijorează fiindcă ,,sindromul metabolic nu este doar o afecțiune, ci în timp atât este mai probabil să se transforme în diabet, boli de inimă, accident vascular cerebral, apnee în somn și alte probleme”.

Comorbidități precum diabetul de tip ll și steatoza hepatică, considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, în momentul de față și la copiii cu obezitate. Dr. Steluța Boroghină, medic primar pediatru, specialist gastroenterologie pediatrică, a declarat pentru 360medical.ro că ,,steatoza hepatică este unul din primele semne care apare la copiii cu supraponderalitate. Medicii nu trebuie să aștepte niște valori ale profilului lipidic mult peste normal, complet dezechilibrate, nu trebuie să expună copiii la un risc cardiovascular, trebuie să trateze cât mai din pripă tulburările metabolice.”

În timp ce multe din efectele sindromului metabolic apar în ani de zile, o preocupare imediată a specialiștilor americani o reprezintă COVID-19. ,,Oamenii cu sindrom metabolic, inclusiv cei mai tineri, au șanse mai mari de a dezvolta complicații severe dacă sunt infectați cu noul coronavirus”, a atras atenția Wong, potrivit MedicineNet.com.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu