Sistemul medical din România ar putea beneficia de o platformă digitală în câțiva ani

Sistemul medical din România ar putea beneficia de o platformă digitală în câțiva ani
iulie 05 13:50 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Tiberius Brădăţan a declarat miercuri, la o dezbatere, că sistemul medical ar putea avea funcţională, în doi – trei ani, o platformă digitală cu informaţii în domeniu care să încorporeze mai multe baze de date.

„În momentul de faţă există dorinţa la nivelul Ministerului Sănătăţii, având în vedere că prin componenta PNRR pe partea de informatizare putem să primim fonduri, să dezvoltăm sistemul informatic, să avem un proiect de program naţional numit SEGIS”, a afirmat secretarul de stat, Tiberius Brădăţan, la conferinţa „Speranţa de viaţă sănătoasă şi productivitatea în economie: problema României”.

Este vorba despre un serviciu de gestionare a informaţiilor din sănătate care va cuprinde o platformă foarte mare de date legate atât de activitatea spitalelor, cât şi de cea a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a explicat acesta.

„Este mai mult legată de costurile care se fac în sănătate atât legate de personal, adică angajările din sănătate şi costurile efective generate de acest lucru, cât şi partea de activitate spitalicească”, a precizat Brădăţan.

Potrivit acestuia, cu ajutorul acestei platforme, cantităţi uriaşe de date vor putea fi prelucrate în funcţie de interesul de moment al celor care lucrează în sănătate.

„Nu va fi un acces liber, ci ierarhizat în funcţie de nivelul de la care se accesează sistemul”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, în prezent se încearcă integrarea mai multor baze de date din sănătate.

„Provocarea pentru noi este ca în următorii doi – trei ani să avem această bază de date”, a transmis Brădăţan.

El a subliniat că pentru înfiinţarea acestei baze de date este necesară o legislaţie specifică.

„Deocamdată suntem în faza în care trebuie să avem şi din punct de vedere legislativ baza pentru a putea să o înfiinţăm în aşa fel încât să poată fi eficient securizată”, a arătat secretarul de stat, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, este necesară o îmbunătăţire a programului informatic al CNAS şi interconectarea lui în cadrul viitoarei platforme.

„Programul CNAS este un program vechi, de 20 de ani. Este normal că trebuie să sufere nişte îmbunătăţiri, să se treacă la alt nivel. Mai importantă va fi interconectarea lui în cadrul platformei mari. (…) De data aceasta, faţă de alte dăţi, există şi banii care pot fi accesaţi pentru că de multe ori ne izbeam de lipsa de finanţare”, a indicat reprezentantul Ministerului Sănătăţii.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu