Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România face un apel către femeile însărcinate să se vaccineze împotriva Covid-19, în condiţiile în care datele acumulate în ultimele 19 luni "confirmă fără dubiu" că infectarea cu virusul SARS-CoV-2 e creşte riscul de naştere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI şi deces al mamei.
Apelul este semnat de preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România (SOGR), prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu şi menţionează că milioane de femei gravide s-au vaccinat pe tot globul.
"Nu amânaţi vaccinarea până după naştere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscaţi viaţa şi viaţa copilului pe care îl aşteptaţi. Cu un singur gest simplu, sigur şi la îndemână, puteţi să vă protejaţi, împreună cu bebeluşul", se arată în apelul societăţii.
SOGR argumentează că datele acumulate în ultimele 19 luni confirmă fără dubiu că boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naştere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI şi deces al mamei.
În acelaşi timp, datele acumulate pe plan internaţional arată că vaccinarea scade riscul de infecţie cu virusul Sars-Cov-2 de peste 5 ori, reduse riscul de forme severe de Covid-19 şi de spitalizare 10 ori, scade riscul de deces al gravidelor infectate cu SARS-CoV-2 de 11 ori, iar vaccinarea gravidei protejează nou-născutul.
"Anticorpii dezvoltaţi de mamă după vaccinare ajung şi la făt atât prin placentă, înainte de naştere, cât şi prin laptele matern, după naştere. Vaccinul este sigur pentru gravidă şi făt", menţionează societatea.
De asemenea, SOGR precizează că vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau a masculină, nici prezentă şi nici viitoare, în timp ce Covid-19 poate afecta grav fertilitatea.