Lipsa dozelor de vaccinare anti-HPV pentru copiii care se înscriu anul acesta în program a fost de curând reclamată de mai multe organizaţii neguvernamentale printr-o scrisoare deschisă. ,,Cele 40.000 de doze care există în cabinete din care Ministerul Sănătăţii spune că nu s-au administrat decât 12.000 sunt deja pentru copiii cărora li s-au administrat cele 12.000”, a precizat Ana Măiţă, preşedintele organizaţiei ,,Mame pentru Mame”. Acum societăţile medicale semnalează că actuala lipsă de fonduri pentru achiziţionarea dozelor va determina un nou eşec al programului de vaccinare anti HPV în România” şi cer Guvernului României să aloce fondurile necesare care să permită derularea fără sincope a acestui programului de vaccinare anti-HPV.
România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidenţă şi cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. În fiecare an sunt depistate circa 3500 de noi cazuri de cancer de col uterin, iar numărul deceselor depăşeşte 1800, decese prevenibile prin vaccinare susţin reprezentanţii mai multor societăţi medicale din România care solictă guvernanţilor ca vaccinarea anti-HPV să fie o prioritate de sănătate publică în România. În ,,Apelul societăţilor medicale către Guvernului României pentru asigurarea continuităţii programului de vaccinare anti-HPV”, medicii îşi exprimă îngrijorarea faţă de reducerea fondurilor destinate programelor de sănătate, fapt ce afectează direct desfăşurarea programului de vaccinare anti-HPV.
,,Situaţia actuală determină blocarea accesului a mii de copii la un vaccin ce le oferă protecţie eficientă în faţa unor boli grave cauzate de infecţia cu HPV, în contextul unei realităţi sumbre:. Vaccinarea anti-HPV este singura soluţie pe care o avem la dispoziţie pentru a putea elimina din viitorul copiilor de astăzi ameninţarea cancerelor cauzate de infecţia cu HPV. Actuala lipsă de fonduri pentru achiziţionarea dozelor va determina un nou eşec al programului de vaccinare anti HPV în România. Iar acest lucru intervine după un start bun anul trecut când, după o lungă pauză, programul de vaccinare anti-HPV a fost reluat. În 2020, prin eforturile de informare şi educare depuse de medicii de familie şi de medicii specialişti, am reuşit să vaccinăm 28.169 de tinere. Un lucru remarcabil, am putea spune, date fiind provocările pe care le-a avut de înfruntat acest program de-a lungul timpului şi mai ales având în vedere contextul pandemic ce a impactat toate imunizările de rutină. Aderenţa la vaccinarea anti-HPV obţinută în primul an de reluare a programului şi numărul în creştere rapidă al cererilor pentru vaccinarea anti-HPV arată că părinţii doresc să îşi pună la adăpost copiii de pericolul unor patologii grave, precum cancerul de col uterin. Din păcate, toate eforturile pe care le-am făcut toţi cei implicaţi în susţinerea programului sunt acum în pericol de a fi anulate”, arată semnatarii Apelului, nume sonore ale medicinei : dr. Florian Nicula, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie şi Ginecologie Oncologică (SRCGO) ,prof. dr. Victoria Aramă, preşedintele Societăţii Române pentru Strategii de Vaccinare şi Promovarea Sănătăţii (SRSVPS), prof. dr. Radu Vlădăreanu, Preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România şi al Societăţii Române de HPV, dr. Dina Mergeani, Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Valeria Herdea, Medic Primar Medicină de Familieşi preşedinte Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina Familiei.
Potrivit medicilor, există numeroase cereri din partea părinţilor care nu pot fi onorate. Statul a decis extinderea programului la categoria de vârstă 15-18 ani în luna septembrie a acestui an, însă nu există dozele necesare nici pentru acoperirea cererilor la categoria 11-14 ani.
Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de epidemiologie şi de oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, precum şi ale specialiştilor din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Până în 2019, România era singura ţară din Uniunea Europeană care nu aloca bani pentru vaccinarea anti-HPV.
,,Din păcate ceea ce se întâmplă acum va produce multă suferinţă, o povară socială foarte mare şi multe decese. Pentru că asta determină cancerul de col uterin şi toate celelalte cancere cauzate de infecţia cu HPV. Aceasta este trista realitate din România, în condiţiile în care alte ţări vor eradica prin vaccinare în anii ce urmează această ameninţare de sănătate publică. Considerăm că, în situaţia actuală, este imperios necesar să se asigure continuitatea programului de vaccinare împotriva infecţiilor cu HPV prin achiziţia dozelor menite să acopere necesarul de vaccinare atât pentru grupa de vârstă 11-14 ani, cât şi pentru categoria nou introdusă în program la începutul lunii septembrie, respectiv 15-18 ani. Solicităm Guvernului României şi Ministerului Sănătăţii să rezolve rapid aceasta problemă şi să îşi onoreze promisiunile făcute în repetate rânduri în acest an de reprezentanţi ai autorităţilor, de asigurare a bunei desfăşurări şi de extindere a acestui program, precum şi de aliniere la obiectivele din Planul European pentru Combaterea Cancerului”, mai scriu societăţile semnatare, cărora li s-au alăturat la semnarea Apelului şi COPAC şi Salvaţi Copiii România.
Infecţia cu HPV – Human Papilloma Virus – este cea mai frecventă şi mai răspândită infecţie virală cu transmitere sexuală. Aproximativ 80% dintre bărbaţi şi femei se vor infecta cu HPV într-o anumită etapă a vieţii lor. Din cele peste 100 de tulpini de HPV cunoscute, 14 cauzează cancer fiind considerate “de risc înalt”. Deşi majoritatea infecţiilor cu HPV se vindecă de la sine, infecţiile persistente cu acest virus pot determina leziuni precanceroase care, netratate la timp, pot evolua în cancer.
„Noi, ca medici ginecologi, suntem specialiştii care avem trista misiune să dăm una dintre cele mai grele veşti unei femei: diagnosticul de cancer de col uterin. Iar vestea asta este cu atât mai grea când ştim că tipul de cancer care va pune pacienta la grea încercare şi chiar în pericol de moarte este un cancer care ar fi putut fi prevenit prin vaccinare. Evident, noi ne luptăm cu toate armele medicale alături de pacientă pentru a-i salva funcţia reproductivă, mai ales daca e o pacientă tânară – iar numeroase dintre pacientele cu cancer de col uterin cauzat de infecţia cu HPV sunt femei în floarea vârstei – iar de multe ori ne luptăm chiar pentru a-i salva viaţa. Am prefera să nu fim nevoiţi să ajungem aici din moment ce există, de ani buni, un vaccin sigur şi eficient care previne riscul apariţiei acestui cancer. Asa că reiterăm, alături de asociaţiile pentru sănătatea femeilor şi copiilor, că principala misiune a medicului, a Ministerului care ne păstoreste este să prevină boala de câte ori poate să o facă. Vă reamintesc: cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate la femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani. Mortalitatea prin cancerul de col uterin în ţara noastră este de 20 de ori mai mare decât cea a Islandei şi de 4 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. Dincolo de aceste cifre, însă, vorbim despre o boală mutilantă şi multă suferinţă. O boală care poate fi totuşi prevenită, prin vaccinare şi screening periodic. Susţinem din acest motiv extinderea programului de vaccinare impotriva HPV astfel incat toti adolescentii sa aibă access facil şi neîntrerupt la acest vaccin”, a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie.