Forma finală a legii pe care guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament menţine sporul pentru condiţii vătămătoare în forma actuală pentru angajaţii din sănătate, iar legea bugetului prevede creşterea salariilor cu o treime din diferenţă începând cu 1 ianuarie 2020, de care vor beneficia circa 70.000 de angajaţi, a anunţat luni federaţia sindicală Solidaritatea Sindicală.
Federaţia afirmă că cele două informaţii au fost primite pe canale oficiale.
“Pentru salariaţii din sănătate modalitatea de calcul a sporurilor pentru condiţii periculoase şi vătămătoare, respectiv pentru condiţii grele, va fi în continuare cea de până acum. Aceasta este forma în care proiectul legii privind undele măsuri fiscal bugetare (PL-x 669/2019) va fi înaintat spre asumare”, a menţionat Solidaritatea Sindicală.
De asemenea, în proiectul legii bugetului este prevăzută creşterea salariilor cu o treime din diferenţă începând cu 1 ianuarie 2020.
“Dacă legea bugetului va fi adoptată şi promulgată, de această creştere vor beneficia cei circa 70.000 de salariaţi care nu au beneficiat de creşterea în întregime a salariilor la 1 martie 2018”, mai arată federaţia.
Anunţul sugerează că guvernul a renunţat la limitarea sporului pentru condiţii vătămătoare pentru salariaţii din sănătate.
În forma iniţială, proiectul de lege prevedea schimbarea modului de calcul al sporului pentru condiţii vătămătoare. Astfel, dacă în prezent acest spor reprezintă 15% din salariu, proiectul de lege limita sporul la 25% din salariul minim brut pe ţară (circa 560 lei, la nivelul salariului minim brut anunţat de guvern pentru 2020).
Luni dimineaţă, sindicatul Promedica anunţa că membrii săi se află în grevă japoneză, estimând că peste 11.000 de angajaţi din sistemul de sănătate vor înregistra venituri salariale mai mici în 2020 ca urmare a limitării sporului pentru condiţii vătămătoare de către guvern.