O nouă strategie de imunoterapie dă speranță bolnavilor cu afecțiuni autoimune ale pielii

O nouă strategie de imunoterapie dă speranță bolnavilor cu afecțiuni autoimune ale pielii
decembrie 06 08:50 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Pielea noastră este plină de celule imune specializate care ne protejează împotriva infecțiilor și a cancerului și promovează vindecarea. Aceste celule, numite celule T rezidente în țesuturi (TRM), rămân la locul lor pentru a lupta împotriva infecțiilor și a celulelor canceroase din piele. Cu toate acestea, atunci când nu sunt controlate în mod corespunzător, unele dintre aceste celule TRM ale pielii pot contribui la apariția bolilor autoimune, cum ar fi psoriazisul și vitiligo.

Cercetări inovatoare dezvăluie noi modalități de a elimina celulele sistemului imunitar care cauzează boli autoimune ale pielii fără a afecta celulele protectoare care luptă împotriva infecțiilor și a cancerului.

O echipă de cercetători din  Australia a identificat mecanisme distincte care controlează diferite tipuri de celule imune, descoperind că, vizând cu precizie aceste mecanisme, pot elimina selectiv „celulele problematice” și pot remodela peisajul imunitar al pielii.

Dr. Simone Park de la Universitatea din Melbourne, cercetător onorific și fost cercetător postdoctoral în cadrul Mackay Lab de la Institutul Doherty, și primul autor principal al studiului, a declarat într-un comunicat că această cercetare este prima care descrie elementele unice ce controlează diferite tipuri de celule TRM ale pielii în modele animale, oferind ținte precise pentru potențiale strategii de tratament.

„Celulele imune specializate din pielea noastră sunt diverse: multe dintre ele sunt esențiale pentru a preveni infecțiile și cancerul, dar altele joacă un rol important în medierea autoimunității”, a declarat dr. Park.

„Am descoperit diferențe cheie în modul în care sunt reglementate tipurile distincte de celule T ale pielii, ceea ce ne permite să modificăm cu precizie peisajul imunitar al pielii într-un mod țintit”, a menționat el.

Dr. Susan Christo, de la Universitatea din Melbourne, cercetător principal în cadrul laboratorului Mackay de la Institutul Doherty și co-autor principal al studiului, a explicat modul în care aceste descoperiri ar putea avansa eforturile de tratare a bolilor de piele.

„Majoritatea terapiilor autoimune tratează simptomele bolii, în loc să abordeze cauza. Tratamentele convenționale pentru afecțiunile cutanate au adesea un impact asupra tuturor celulelor imunitare fără discriminare, ceea ce înseamnă că am putea, de asemenea, să ne eliminăm celulele T protectoare”, a precizat în comunicat dr. Christo.

Până acum, cercetătorii nu știau cum să deosebească celulele T „rele” din piele de cele „bune”, de protecție.

Prin intermediul acestei cercetări, echipa a descoperit noi molecule care permit eliminarea selectivă a celulelor T din piele care cauzează boli.

Într-un studiu publicat recent în revista Science, echipa de cercetare a valorificat aceste noi cunoștințe pentru a elimina celulele „problematice” care pot determina tulburări autoimune, păstrându-le în același timp pe cele „bune”, care sunt esențiale pentru menținerea imunității protectoare.

Afecțiunile cutanate precum psoriazisul și vitiligo sunt dificil de tratat pe termen lung. Celulele T care determină boala sunt greu de eliminat, astfel încât pacienții au adesea nevoie de tratament pe tot parcursul vieții.

Profesorul Laura Mackay de la Universitatea din Melbourne, autorul principal al studiului, a explicat că aceste descoperiri ar putea deschide calea unor terapii mai precise și de lungă durată pentru bolile de piele.

„Abordarea noastră are potențialul de a revoluționa modul în care tratăm aceste afecțiuni cutanate, îmbunătățind semnificativ rezultatele pentru persoanele care se confruntă cu afecțiuni cutanate dificile”, a declarat profesorul Laura Mackay de la Universitatea din Melbourne, autoarea principală a studiului.

Având în vedere că studiul a demonstrat eliminarea cu succes a celulelor T specifice pielii la modelele animale, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida eficacitatea acestor strategii la subiecții umani. dr. Park speră că studiul va inspira dezvoltarea de noi tratamente pentru bolile de piele.

„Aceste descoperiri ne aduc cu un pas mai aproape de dezvoltarea unor noi medicamente care să prevină în mod durabil tulburările autoimune ale pielii fără a compromite protecția imunitară”, a declarat dr. Park.