Spitalul regional Cluj va avea 849 de paturi și va costa 500 milioane euro; studiul de fezabilitate a fost aprobat

Spitalul regional Cluj va avea 849 de paturi și va costa 500 milioane euro; studiul de fezabilitate a fost aprobat
august 09 15:33 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Spitalul Regional de Urgență Cluj, care ar urma să fie construit în următorul deceniu în Florești, va avea 849 de paturi și va costa 500 milioane euro, potrivit studiului de fezabilitate aprobat vineri de un comitet interministerial. 

Astfel, Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe a avizat studiul de fezabilitate, care prevede că Spitalului Regional de Urgenţă Cluj va avea 849 de paturi şi va deveni un pol de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din nordul Transilvaniei, destinat pacienţilor critici şi cazurilor complexe care necesită tehnologii şi expertiză de nivel înalt.

SRU Cluj va fi construit în comuna Floreşti, judeţul Cluj, pe un teren intravilan aflat în administrarea Ministerului Sănătăţii.

“Valoarea investiţiei este de aproximativ 500 milioane euro şi se va realiza din fonduri externe nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi din alte surse constituite în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie, conform programelor de investiţii publice”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.

Totu;i, aprobarea studiului de fezabilitate nu este decât unul din pașii necesari în avansarea proiectului, Următorul pas este iniţierea, de către Ministerul Sănătăţii, a unei hotărâri de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici a obiectivului de investiţii.

“După aprobarea acestui act normativ, Ministerul Sănătăţii poate lansa procedura de achiziţie de servicii de proiectare şi constructie a SRU Cluj. În acelaţi timp, continuăm demersurile necesare pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgenţă de la Iaşi şi Craiova”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, citată în comunicat.

România nu dispune de expertiză în gestionarea unor astfel dce proiecte și va primi sfaturile experţilor Băncii Europene de Investiții (BEI), în urma unui acord semnat la începutul lunii iulie 2019, pentru proiectarea, supravegherea şi construcţia spitalelor regionale din Iaşi, Cluj si Craiova.

Cel mai avansat proiect este SRU Iaşi, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate, iar prin HG nr.290/ mai 2019 au fost aprobaţă indicatorii tehnico economici.

Potrivit Ministerului Sănătății, cererea de finanţare pentru SRU Iaşi este în curs de pregătire, astel încât în luna septembrie urmează să fie depusă la Comisa Europeană.

Pentru Spitalul Regional Cluj Napoca a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut Acordul de Mediu şi sunt finalizați indicatorii tehnico-economici care vor fi aprobaşi la sfârșitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanțare şi pentru acest spital la Comisia Europeană.

Pentru SRU Craiova, ministerul estimează că cererea de finanțare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.

Potrivit ultimelor declarații ale ministrului Sănătății, spitalul Regional din Iaşi ar putea fi finalizat abia în 2024, în loc de 2023, termen avansat anterior.

În august 2018, ministrul susținea că cererea de finanţare pentru spitalul regional din Iași va fi depusă în cursul lunii septembrie 2018 la Bruxelles, urmând ca în octombrie să fie depusă și cererea pentru spitalul regional din Cluj. Termenele avansate atunci nu au fost respectate.

Ca urmare a întârzierii proiectului spitalelor regionale, Consiliul Județean Cluj a cerut să preia proiectul construirii spitalului regional din Cluj, însă ministrul Sănătății a respins solicitarea.

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu